parcul-național-la-amistad

Parcul Național La Amistad

La Amistad (Prietenia) face parte dintr-un proiect de conservare realizat în cooperare de țări din America Centrală cu scopul de a crea un coridor forestier continuu din Mexic până în Panama – o încercare de-a păstra ce a mai rămas dintr-o regiune din care s-au distrus peste 80% din habitatele naturale.

Parcul are un centru de peste 6 000 km2 de pădure tropicală neatinsă în străvechii munți granitici Cordillera de Talamanca, punct vital între Pacific și coastele caraibiene în care se află cele mai importante vârfuri din aceste țări: Cerro Chirripo (3 819 m), din Costa Rica, Volcan Bani (3 475 m), din Panama. În pădurea virgină, veche de 25 000 de ani, trăiesc patru triburi de amerindieni – mai mult de trei sferturi din indigenii din Costa Rica.

Există aici, la joncțiunea dintre America de Nord și America de Sud, o diversitate incredibilă de specii. Zeci de mii de soiuri de plante prosperă în diverse zone, de la habitate de mangrove situate la nivelul mării și păduri tropicale de șes până la păduri alpine și subalpine.

Există o zonă de pădure de stejar virgină, în care se găsesc șapte specii de stejar (Quercus) și în jur de 400 de specii de păsări și 260 de specii de reptile și amfibieni. Este habitatul ideal pentru tapirul lui Baird, coati, maimuța urlătoare, maimuța-păianjen și capucin, ca și unul dintre ultimele refugii pentru felinele din America Centrală – ocelot, pisică-tigru, jaguar și puma.

Partea costaricană a parcului este relativ inaccesibilă și poate fi explorată doar parțial. Nu există drumuri pavate, așa că trebuie să mergi pe jos sau călare. Este mult mai simplu să explorezi parcul pe partea panameză. Însă, indiferent ce traseu alegi, zona este un loc deosebit pentru o aventură în pădure, pentru drumeții pe munte, călărit, pescuit și admirarea păsărilor în multitudinea de medii de o frumusețe naturală extraordinară.

CE ESTE

Sălbăticie tropicală foarte diversă.

CUM AJUNGI ACOLO

Există mai multe trasee. Din Costa Rica, cu autobuzul de la San Jose până la San Vito sau cu mașina din San Jose până la San Isidro el General, 153 km. Din Panama, cu avionul sau cu mașina până la David, apoi o oră cu mașina până la Cerro Punta și încă 5 km până la Las Nubes (Centru Administrativ Amistad), sau poți veni cu avionul până la Changuinola, apoi o oră cu mașina până la El Silencio și cu barca până la Bocas del Toro (Centru Administrativ Amistad).

CÂND SĂ TE DUCI

În partea caraibiană este cald și umed tot anul. În zona Pacificului sezonul uscat durează din decembrie până în aprilie. Temperaturile variază în funcție de altitudine

CELE MAI APROPIATE ORAȘE

În Costa Rica: San Isidro el General, la 25 km. În Panama Cerro Punta, la 5 km.

TREBUIE SĂ ȘTII

O bună parte din parc nu a fost niciodată explorată, așa că ar fi o prostie să pleci fără ghid. Parcul are porți de intrare (puestos) unde plătești bilet și îți iei o hartă. Camparea este permisă la Estacion Altimira și Estacion Las Tablas, dar nu există nici o cabană. O mare parte din parc se află la 2 000 m deasupra nivelului mării, așa că trebuie să fii pregătit pentru această altitudine.