parcul-naţional-desembarco-del-granma

Parcul Naţional Desembarco del Granma

Parcul Naţional Desembarco del Granma este o arie de conservare terestră şi marină care se întinde pe mai mult de 325 km2 de uscat şi pe 64 km2 în apă. Aici, în capătul sud-vestic al insulei Cuba, unde Castro şi-a debarcat trupele pentru a porni revoluţia, se află Escalera de los Gigantes (Scara Uriaşilor), cea mai mare şi mai bine păstrată terasă calcaroasă marină din lume.

Versanţi verticali se prăbuşesc dramatic de la înălţimea de 360 m până la adâncimea de 180 m sub mare, într-o serie de 20 de trepte – opt pe uscat, douăsprezece sub apă. Treptele sunt acoperite de vegetaţie luxuriantă atât pe uscat, cât şi în apă.

Curenţii marini de adâncime asigură o apă imaculată, aşa că o scufundare printre miriadele de peşti frumos coloraţi care îşi au habitatul în neatinse recife de corali şi în peşteri subacvatice este o încântare.

Dealurile domoale, împădurite, şi grotele străvechi din parc sunt la fel de neatinse: o abundenţă de ferigi şi orhidee care cresc într-o pădure virgină, plină de fluturi şi păsări. Peste 500 de specii de plante se dezvoltă aici, dintre care 60% sunt endemice.

Parcul este habitat şi pentru 13 specii de mamifere, 110 specii de păsări şi 44 de specii de reptile, inclusiv iguana cubaneză (Cyclura nubila nubile), odinioară răspândită pe tot teritoriul insulei, dar azi aproape dispărută.

Pe terase trăiesc şi specii rare de amfibieni şi moluşte. În parc locuiesc mai puţin de 1 000 de oameni, majoritatea în satul Cabo Cruz.

Parcul conţine şi numeroase situri arheologice. Poţi explora kilometri întregi de grote pline de urme ale culturii antice indiene tainu, inclusiv peşteri ceremoniale. Parcul a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999 datorită „deosebitei valori universale” şi importanţei sale mondiale din punct de vedere ecologic şi geomorfologic.

CE ESTE

Un sistem carstic de terase marine şi terestre.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Manzanillo ori Santiago de Cuba, apoi cu autobuzul până la Niquero.

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul uscat durează din noiembrie până în aprilie. Septembrie-octombrie e sezonul uraganelor.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Niquero, la 15 km de Los Colorados.

NU RATA

Groapa Morlotte, adâncă de 77 m şi lată de 52 m, peştera Fustete – 5 km de galerii şi plante rare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Poţi să faci o drumeţie pe traseul lung de 22 km de la mlaştinile cu mangrove din Los Colorados, în apropiere de Cabo Cruz, până la plantaţiile de trestie de zahăr de la Alegria de Pio, drum parcurs şi de Fidel Castro împreună cu cei 79 de revoluţionari ai săi după ce au debarcat de pe iahtul lor, Granma, la 2 decembrie 1956.