parcul-național-darien

Parcul Național Darien

Când pleci din Ciudad de Panama spre sud, șoseaua se oprește brusc la 100 km de granița columbiană. Ai ajuns la falia Darien – o spărtură în Autostrada Pan-Americană, singura porțiune lipsă din cei 25 000 km de drum care fac legătura între Alaska și Argentina. Această barieră de pădure tropicală este una dintre cele mai frumoase, dar și mai periculoase din lume – un paradis pentru renegades, guerrillas, aventurieri și traficanți de droguri.

Parcul Național Darien, rezervație a biosferei UNESCO, este o întindere vastă de sălbăticie de 5 800 km2, de-a lungul frontierei panameze. Este cea mai mare întindere de teren nedezvoltat din America Centrală, în care se găsesc diverse forme de relief.

Se ridică încet de la plajele stâncoase de pe malul Pacificului, trece prin păduri de șes și de deal, străbătute de râuri, prin munți stâncoși, învăluiți în păduri cețoase, și culminează cu Cerro Tacarcuna, vârf de 1 845 m aflat la doar câțiva kilometri de Caraibe.

Poziția strategică a parcului, un veritabil pod între America de Nord și America de Sud, face ca zona să fie un creuzet de plante și animale sălbatice de pe ambele continente. Există 2 500 de specii de plante și nenumărate specii de păsări, animale și pești de râu.

Printre mamiferele indigene se numără pecari, tapiri și oposumul subțire de Panama (Marmosops invictus), dar și pume, jaguari și oceloți. Printre cele 553 de specii de păsări se remarcă acvila-harpie, cea mai puternică pasăre de pradă din lume.

Triburile amerindiene – războinicii embera, artizanii wounaan care își decorează corpul cu figuri geometrice pictate cu tuș negru, pescarii kuna – trăiesc aici și azi, păstrându-și tradițiile străvechi în perfectă armonie cu mediul. Atât timp cât șoseaua nu se va construi, pădurea Darien are șansa de a rămâne neatinsă.

CE ESTE

Sălbăticie tropicală diversă, cultură indigenă

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internațional Tocumen, în Ciudad de Panama, singurul aeroport cu măsuri de securitate de nivel internațional. Pe uscat există curse directe de autobuz din San Jose (Costa Rica) până în Ciudad de Panama. Cu avionul, mașina sau barca prin Yaviza până la El Real de Santa Mana, la 325 km de Ciudad de Panama.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Climatul e tropical, iar temperaturile se schimbă în funcție de altitudine, nu de sezon. Există două sezoane verano (uscat), din decembrie până în aprilie, și invierno (ploios), din mai până în decembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

El Real de Santa Maria (la 30 de minute de mers cu barca din Yaviza), unde se află administrația parcului.

NU RATA

Zona Cana, în mijlocul parcului, unde se află munți de deșeuri rămase de la celebra mină de aur Esperitu Santo, unul dintre cele zece locuri ideale din lume pentru observarea păsărilor.

TREBUIE SĂ ȘTII

Ai nevoie de permis pentru intrarea în parc și poți să te cazezi la una dintre cabanele administratorilor, înainte ar trebui să iei legătura cu ambasada, ca să-ți spună dacă zona este sigură.