pădurea-tropicală-pico-turquino

Pădurea tropicală Pico Turquino

Cu 1 974 m, Pico Turquino este cel mai înalt vârf din Cuba. Se ridică impunător în marginea vestică a Parcului Naţional Pico Turquino, o zonă izolată, cu o suprafaţă de circa 170 km2, din Sierra Maestra.

Acest lanţ muntos izolat şi stâncos merge de-a lungul coastei sudice a Cubei pe o lungime de 140 km, aproape de malul mării, până în dreptul izolatei staţiuni turistice Marea del Portillo. Unul dintre cele mai pure decoruri montane din Caraibe se află aici: râuri, păduri, munţi şi văi de o frumuseţe copleşitoare.

Zona a fost practic inaccesibilă până acum douăzeci de ani, când a fost construită o şosea; aici trăiesc doar câţiva indigeni care fac agricultură de subzistenţă, ca întotdeauna, în deplină armonie cu natura. O uriaşă diversitate de plante endemice prosperă în parc, precum şi vreo 600 de specii de animale, cu peste 60 de specii de păsări, 30 de specii de reptile şi fluturi neobişnuiţi.

Pico Turquino are o importanţă ecologică, dar şi istorică. În drum spre vârful lui poţi să vizitezi La Comandancia de la Plata – cartierul general al mişcării revoluţionare, unde s-au stabilit în 1956 Fidel Castro şi adepţii lui.

Acest monument naţional este un punct de o frumuseţe extraordinară, situat adânc în pădure, cu izvoare şi pâraie curgând în apropiere. La clădirea de lemn a complexului La Comandancia, inteligent camuflată, poţi ajunge doar pe jos, fiind perfect integrată în peisajul din jur.

Parcul Naţional Pico Turquino este un loc fascinant pentru oricine: pentru iubitorii de drumeţii pe munte, pentru pasionaţii de păsări, pentru cei interesaţi de ecologie, istorie şi cultură sau pentru iubitorii de natură, pur şi simplu.

CE ESTE

Pădure tropicală montană, cu importanţă ecologică şi istorică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Santiago de Cuba. Cu autobuzul prin Bayamo până la Buey Arriba (vreo 3 ore).

CÂND SĂ TE DUCI

Nu e recomandabil să te duci în perioada iunie-octombrie, când condiţiile meteorologice pot fi foarte ostile.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Bartolome Maso, la 35 km.

NU RATA

Plaja Marea del Portillo, insula Cayo Blanco, cascada Las Yaguas.

TREBUIE SĂ ŞTII

A fost grav afectată de uraganul Emily, în 2005. Tururile prin parc trebuie făcute cu ghid.