pădurea-națională-caraibiană-el-yunque

Pădurea Națională Caraibiană El Yunque

Pădurea Națională Caraibiană este cea mai veche rezervație naturală din emisfera vestică, celebră pentru atmosfera primitivă și pentru biodivers-itatea remarcabilă.

Cunoscută ca El Yunque, după numele celui mai important munte din Sierra de Luquillo, la sud-est de San Juan, pădurea subtropicală umedă este relativ mică, acoperind o suprafață de 1 125 km2.

Teritoriul a primit statutul de zonă protejată în 1876 de la regele Alfonso al Xll-lea al Spaniei, scopul lui fiind împiedicarea adversarilor de a lua lemn din această pădure pentru construirea de corăbii. Azi este administrată de Serviciul Forestier al SUA, parte din Administrația Națională a Pădurilor SUA.

El Yunque este compus din patru tipuri de vegetație, în funcție de altitudine: tabonuco, palo colorado, palma sierra și, în sfârșit, la înălțimi de peste 750 m, extraordinara pădure pitică, sau „pădure cețoasă”, în care copaci chirciți, răsuciți de vânt în forme bizare, sunt învăluiți într-o ceață permanentă.

O largă varietate de plante prosperă în acest mediu cald și umed. Plouă aproape zilnic, uneori și de câteva ori pe zi; anual, pe pantele munților se scurg în râuri năvalnice și în cascade circa 378 de miliarde de litri de apă. Abundența de apă creează un habitat benefic pentru peste 240 de specii de copaci și plante, dintre care 26 sunt unice.

Există 50 de specii de orhidee nativă, dar și plante agățătoare, mușchi, licheni, ferigi uriașe și epifite. Printre animalele sălbatice rare se numără papagalul portorican albastru, verde și roșu (Amazonia vittata), una dintre primele zece specii cele mai amenințate din lume, ca și boa constrictor portorican. În pădure mai trăiesc 13 specii de coqui, brotăcelul cunoscut pentru sunetele sale caracteristice, dar și lilieci, șopârle și 50 de specii de păsări.

CE ESTE

Pădure subtropicală umedă

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un zbor internațional până la San Juan

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Sezonul de vârf este decembrie-aprilie. Sezonul uraganelor: mai-noiembrie (deosebit de intens din august până în octombrie)

CEL MAI APROPIAT ORAȘ

San Juan, la 40 km.

NU RATA

Centrul Silvic El Portal, plaja Luquillo