observarea-rechinilor-în-bahamas

Observarea rechinilor în Bahamas

Bahamas este unul dintre puţinele locuri din lume in care rechinii beneficiază de un habitat benign. Apele limpezi şi strălucitoare din Bahama Banks acoperă hăuri adânci, care ajung şi la 4 000 m adâncime.

Această combinaţie de abisuri adânci şi ape calme şi mici, recife de coral şi maluri nisipoase, încălzite de Curentul Golfului, creează o metropolă fabuloasă a peştilor – şi un bufet excelent aprovizionat pentru rechini.

Între timp, intrândurile din coastă, mlaştinile cu mangrove şi lagune sunt locuri ideale de creştere a puilor, asigurându-le rechinilor nou-veniţi pe lume un mediu sigur, în care cresc nestingheriţi.

Peste 40 de specii de rechin pot fi întâlnite aici, cel mai comun fiind rechinul caraibean de recif (Carcharhinus perezi). Aceşti rechini lungi de 2-3 m hălăduiesc pe lângă recif şi se pot mişca cu viteza luminii, având o agilitate incredibilă. Să îi vezi apărând atât de miraculos, câte zece sau mai mulţi, parcă de nicăieri, e probabil cea mai impresionantă senzaţie din viaţă.

În ciuda reputaţiei lor de „maşinării de ucis”, rechinii se feresc de oameni şi de obicei nu atacă decât dacă sunt provocaţi. Totuşi, popularitatea crescândă a obiceiului de a-i observa a început să le afecteze comportamentul natural.

Mai nou, se adună în jurul zonelor de scufundat, aşteptând mâncare. Nu-ţi trebuie prea multă imaginaţie să îţi dai seama ce uşor pot intra în frenezia hrănirii – rechinii reacţionează la supra-stimulare atacând tot ce mişcă, inclusiv alţi rechini.

Interesul turiştilor este, într-un fel, un avantaj, ridicând problema necesităţii de conservare a zonei. Totuşi, a dus inevitabil şi la dezvoltarea zonei de coastă şi la poluare. Rechinii sunt parte dintr-un ecosistem fragil. În Bahamas există pericolul foarte real ca intervenţia umană să dezechilibreze mediul marin şi mlaştinile cu mangrove de pe coastă, vitale pentru existenţa rechinilor.

CE ESTE

Habitat marin. Un grup de 700 de insule şi 2 500 de insuliţe coraliere înconjurate de ape tropicale.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroporturile internaţionale din Nassau şi Freeport, la care ajung curse din toate marile oraşe americane.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-aprilie. Sezonul umed durează din mai până în octombrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

New Providence: Cable Beach, Nassau: Paradise island, Grand Bahama: Freeport şi Lucaya.

TREBUIE SĂ ŞTII

Anual, rechinii muşcă mai puţini oameni decât newyorkezii, potrivit statisticilor oficiale. Peste 73 de milioane de rechini sunt ucişi anual pentru înotătoarele lor. Un singur rechin viu aduce turismului un profit de 200 000 de dolari pe durata vieţii sale.

Rechinii sunt esenţiali pentru menţinerea echilibrului ecologic. Când rechinii dispar din zonele unde sunt o specie-cheie, lanţul trofic se dezechilibrează şi reciful este distrus.