munţii-albaştri

Munţii Albaştri

Munţii Albaştri e un nume cât se poate de adecvat: aceste culmi în permanenţă învăluite într-o ceaţă care, de la distanţă, pare o acuarelă albastră. Munţii sunt renumiţi pentru topografia lor variată, pentru biodiversitate şi peisaje superbe, ca şi pentru cea mai bună cafea din lume, care se cultivă pe pantele mai joase.

Lanţul muntos se ridică până la 2 000 m din marginea nord-estică a capitalei, Kingston, cu versanţi extrem de abrupţi, şi se întind de-a lungul Jamaicăi de est pe o lungimede 48 km.

Într-o zi senină, de pe vârful Muntele Albastru – cel mai înalt din Jamaica, 2 256 m – poţi să vezi Cuba. Un hinterland dens împădurit şi aspru, adânc de 20 km, este străbătut de râuri repezi, izvoare şi cascade care se prăvălesc in văi cu vegetaţie luxuriantă, provocând frecvente inundaţii şi alunecări de teren.

Aici cad anual peste 760 cm de precipitaţii care asigură apa pentru aproape jumătate din populaţia ţării. Terenul este atât de sălbatic încât există locuri necartografiate până acum.

În secolul al XVIII-lea, sclavi fugari şi-au stabilit cartierul general în această junglă montană inaccesibilă. Au rezistat atât de bine în luptele de gherilă cu britanicii încât, in cele din urmă, aceştia le-au cedat pământurile. Azi, descendenţii lor, ţărani rastafarieni, cultivă pe ascuns ganja (marijuana).

În munţi există peste 500 de specii de plante cu flori, inclusiv extraordinarul bambus jamaican, Chusquea abietifolia, care înfloreşte o dată la 33 de ani (urmează să înflorească în 2017). Peste 200 de specii de păsări rezidente şi migratoare prosperă aici, inclusiv colibri (poreclit de localnici „pasărea-doctor“); şi tot aici poate fi întâlnit şi al doilea fluture ca mărime din lume, Papilio homerus.

În 1992, Munţii Albaştri şi Parcul Naţional John Crow, cu o suprafaţă totală de 780 km2, au fost declarate rezervaţie pentru protejarea pădurilor rămase şi a cursurilor de apă.

CE SUNT

Pădure tropicală de munte.

CUM AJUNGI ACOLO

Până la aeroportul internaţional Montego Bay sau Kingston, apoi cu autobuzul din Kingston.

CÂND SĂ TE DUCI

În sezonul uscat: decembrie-aprilie. Nu e prudent să faci excursii in sezonul ploios din cauza riscului de inundaţii şi alunecări de teren.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kingston – la mai puţin de o oră de mers cu maşina.

NU RATA

Nenumărate bazine de apă si cascade pe versantul nordic.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu e prudent să pleci singur. Ia-ti un ghid ca să nu intri din greşeală pe un teren unde se cultivă ganja sau să te rătăceşti.