laguna-albastra

Laguna Albastră

Chiar lângă Port Antonio, în estul Jamaicăi, se află superbul ochi de apă cunoscut sub numele de Laguna Albastră (Blue Lagoon).

Înconjurată aproape din toate părţile de verdeaţă tropicală bogată şi de stânci abrupte, separată de Marea Caraibilor doar printr-o fâşie îngustă de uscat, această lagună este, se pare, craterul unui vulcan stins, ajuns din întâmplare aproape de nivelul mării.

Apa e albastră şi verde, bogată în minerale, şi provine din izvoare care coboară de pe versanţii Muntelui Albastru. În anumite locuri, malul este abrupt şi apa adâncă, dar în altele se adânceşte treptat şi poţi să te şi plimbi prin apă.

În punctul maxim, adâncimea apei este de 56 m, iar în diferite locuri înotătorii pot simţi curenţi reci sau calzi, de la izvoarele care se varsă aici; cei calzi se datorează probabil trecerii apei prin roci aflate la mari adâncimi, care sunt şi acum calde după ultima erupţi a vulcanului.

Curenţii mai reci par să fi trecut peste straturi de rocă de suprafaţă. În anumite locuri, acolo unde apa e mică, poţi vedea curenţii scoţând bule.

Departe de agitaţia şi tumultul care definesc alte puncte de atracţie din Jamaica, precum oraşul Kingston, acest loc retras trebuie să se afle neapărat pe lista ta.

CE ESTE

Bazin rotund de apă, frumos şi liniştit, într-un peisaj superb.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe Autostrada A3, paralelă cu coasta, din Port Antonio

CÂND SĂ TE DUCI

Clima e caldă tot timpul anului, dar sezonul uraganelor durează din mai până în noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Port Antonio, la 11 km.

NU RATA

Frenchman’s Cove şi cascada Somerset, aflate în apropiere.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există un magazin de la care poţi închiria echipament de scufundări şi caiace.