lacul-de-smoală-trinidad

Lacul de smoală, Trinidad

În sud-vestul Trinidadului se găseşte o glumă răutăcioasă a naturii. Aici, în mijlocul unui idilic tablou tropical, unde pescăraşi coloraţi şi colibri zboară printre florile copacilor şi bâtlanii se plimbă calm printre nuferi, simţi o duhoare urâtă. Provine de la un impostor: un lac de 40 ha cu apă sulfuroasă, fâsâitoare, care uneori scuipă smoală.

Nimeni nu a putut explica până acum felul în care s-a format. Cercetătorii cred că e posibil ca depozite mari de petrol să se fi strecurat într-o zonă cu mâluri argiloase care s-au transformat cumva într-o emulsie de petrol, argilă şi apă, din care s-a evaporat partea volatilă a petrolului, lăsând în urmă un reziduu de bitum – gudron.

Şi acum ţâşnesc din subteran şuvoaie înguste de reziduu care strică drumurile şi clădirile din apropiere. Dar, în acelaşi timp, lacul este şi o resursă valoroasă: bitumul este extras, rafinat şi exportat.

Lacul de Smoală (Pitch Lake) este suficient de dur ca să poţi merge pe el, cu excepţia unei suprafeţe mici din mijloc, „mama lacului”, unde pare că suprafaţa solidă ar putea să te înghită. Este străbătut de jgheaburi care ajung până la 1,5 m adâncime, din care iese sulf şi în care se adună apă de ploaie.

Oamenii fac baie regulat aici, considerând că apa sulfuroasă tratează reumatismul. În bitum au fost găsite o mulţime de artefacte străvechi şi fosile, inclusiv un colţ de mastodont vechi de 4 000 de ani.

Amerindienii cred că lacul este o pedeapsă trimisă din ceruri. Se spune că cei din tribul local au sărbătorit o mare victorie ospătându-se cu păsări colibri, deşi ştiau prea bine că aceste păsări sunt spiritele strămoşilor lor.

Zeul înaripat a fost atât de mâniat, încât a despicat pământul şi a scufundat tot satul. Pentru indieni, lacul de bitum era simbol al nimicului. Pentru locuitorii de azi, înseamnă bani.

CE ESTE

Lac de bitum.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un zbor internaţional sau cu unul local de pe o altă insulă din Caraibe până la aeroportul internaţional Piarco, la 23 km de Port-of-Spain.

CÂND SĂ TE DUCI

Temperaturile sunt constante tot timpul anului. Decembrie-mai este perioada cea mai uscată, iunie-august e cea mai umedă. Aflându-se în afara centurii uraganelor, nu e niciodată vreme urâtă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

La Brea, la 88 km de Port-of-Spain.

TREBUIE SĂ ŞTII

Se presupune că lacul are o adâncime de 75 m şi este unul dintre cele trei astfel de lacuri din lume, celelalte aflându-se în California şi Venezuela.