insula-tropicală-mustique

Insula tropicală Mustique

Această insulă tropicală privată, „Bijuteria Caraibelor“, este celebră ca loc de distracţie pentru cei privilegiaţi. Se ştie mai puţin că Mustique este rezervaţie naturală şi zonă de conservare marină de o frumuseţe incredibilă.

Cu o lungime de 5 km şi o lăţime de 2 km, situată la nord de Grenadine, insula a fost folosită odinioară pentru cultivarea zahărului, dar în secolul al XlX-lea a fost abandonată, ceea ce i-a permis revenirea la starea naturală.

Dealurile domoale, cu vedere panoramică, sunt străbătute de cărări naturale. De la înălţimea de 150 m poţi să cobori prin văi împădurite până la imaculate plaje de nisip alb coralier şi la apa limpede de turcoaz.

Numeroase golfuri izolate din jurul insulei au fost în trecut ascunzători ideale pentru piraţi; acum sunt habitat natural pentru broaşte, şopârle, iguane şi crabi. Toată insula abundă în plante şi animale. Chiar şi pista de aterizare de pe insulă se află într-o pădure de bougainvillea şi palmieri, deasupra căreia zboară rândunele de mare, bâtlani, culici, nisipari şi fregate.

Există peste 50 de specii indigene de păsări, printre care cucul de mangrovă şi piţigoiul tropical.

Mustique s-a aflat la un moment dat în proprietatea lordului Glenconner, despre care se ştie că i-a oferit în 1960, ca dar de nuntă, un lot de 40 ha Alteţei Sale Regale Prinţesa Margaret.

Azi, insula e deţinută de Mustique Company Ltd, consorţiu de proprietari de insule care s-a format special pentru protejarea insulei în faţa ravagiilor produse de dezvoltatori. Aici există mai puţin de 100 de vile – cele mai multe pot fi închiriate – şi numai două hoteluri. Pe insulă locuiesc permanent vreo 500 de oameni; nici chiar în vârful sezonului numărul nu creşte peste 1 300.

S-a ajuns la un echilibru perfect, aşa că insula este locuibilă, dar în acelaşi timp îşi poate păstra frumuseţea naturală.

CE ESTE

Insulă tropicală.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse zilnice de avion din Barbados. Apoi, din St. Vincent, cu avionul sau feribotul.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar vârful sezonului turistic este ianuarie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kingstown, pe insula St. Vincent, la 24 km.

NU RATA

Epava pachebotului francez Antilles, eşuat pe coasta nordică în 1971.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mick Jagger, Kate Moss şi Bill Gates se numără printre celebrităţile care frecventează insula.