insula-subtropicală-basse-terre

Insula subtropicală Basse-Terre

Basse-Terre este o insulă subtropicală cu activitate vulcanică, foarte cunoscută pentru una dintre cele mai spectaculoase păduri tropicale umede din Indiile de Vest. Este cea mai mare dintre cele două insule importante din Guadelupa, separată de Grande-Terre doar printr-un îngust canal marin, Riviere Salée.

Are 848 km2, o linie de coastă lungă de 180 km şi este acoperită de o densă pădure subtropicală pe o suprafaţă de 170 km2, străbătută de peste 300 km de cărări.

Insula a fost modelată în 4 milioane de ani de activitate vulcanică, ce au dus la formarea muntelui La Soufriere, cel mai înalt din Antilele Mici (1 467 m), în urmă cu circa 250 000 de ani. La Soufriere este activ şi azi.

Silueta lui impunătoare, cu conul turtit, domină insula. De la distanţă, formaţiunile stâncoase din care e alcătuit îţi dau impresia că vârful a fost rupt grosolan. De aproape, vârful înnegrit şi pustiu al vulcanului se vede punctat de hornuri sulfuroase şi izvoare minerale calde. Pădurea tropicală, plină de flori pe tot parcursul anului – orhidee, bougainvillea, alamanda, hibiscus şi crini – şi ţesută cu izvoare şi cascade, coboară abrupt spre plajele cu nisip roşu sau negru.

Există peste 3 000 de specii de arbori şi plante, mii de păsări colorate şi de fluturi. La altitudini mari cresc ananaşi sălbatici, muşchi şi licheni.

La Soufriere a erupt de şase ori în ultimii 350 de ani, cel mai recent în 1976-1977, când în opt luni au avut loc 26 de explozii, iar insula a fost evacuată. Werner Herzog a făcut un film intitulat La Soufriere, despre trei ţărani care au refuzat să-şi abandoneze casele de la poalele vulcanului. El descria experienţa aceasta drept „o catastrofă inevitabilă care nu s-a mai petrecut”.

CE ESTE

Vulcan şi pădure tropicală.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Pointe a Pitre, Grande-Terre.

CÂND SĂ TE DUCI

Ianuarie-iunie, pentru a evita furtunile tropicale şi uraganele.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Basse-Terre.

NU RATA

Rezervaţia Marină Jacques Coustrau, pe insula Pigeon, Sainte Marie de Capesterre şi templul hindus.