insula-cocos

Insula Cocos

Cocos e o bijuterie de insulă nelocuită din Oceanul Pacific, cu o suprafață de 24 km2, aflată la 550 km în largul coastelor statului Costa Rica. A fost descrisă drept „cea mai frumoasă insulă din lume“ și a inspirat filmul Jurassic Park.

Insula este alcătuită din rocă vulcanică veche de două milioane de ani și e acoperită cu pădure tropicală ancestrală cețoasă, străbătută de râpe și cascade. Stâncile primejdioase, înalte de 600 m și coborând până sub apă, sunt presărate cu peșteri tainice. Linia de coastă este atât de abruptă, încât singurele locuri sigure de coborâre sunt două golfuri micuțe, separate de o creastă.

Insula a fost descoperită în 1526, prima ei apariție pe o hartă datează din 1542, iar în scurt timp a devenit legendară ca loc în care pirații își ascundeau aurul furat. Se presupune că aici a fost îngropată comoara de pe Mary Deare, în 1821, de către căpitanul Thompson.

De-a lungul anilor s-au întreprins cel puțin 300 de expediții în căutarea comorilor piraterești ascunse, dar nici acum oamenii nu și-au pierdut speranța că vor da peste grămezi de lingouri într-una dintre nenumăratele peșteri de pe coastă sau ascunse prin râpe.

Azi, insula Cocos a devenit la fel de legendară pentru peștele ei – un adevărat „depou“ în Pacific -, dar este și rezervație marină înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru cea mai mare concentrare de specii piscicole din lume. Are un mediu marin perfect pentru orice specie de pește, de la micuții pești de momeală până la uriașii rechini-balenă: ape nepoluate, la o intersecție de curenți și contracurenți, unde pescuitul este interzis.

O scufundare aici este o experiență de neuitat – ca și cum ai cădea într-un rezervor cu pești, plin literalmente cu sute de rechini-ciocan și rechini cu coadă albă, pisici de mare, vuiții de mare, toni, țestoase marine verzi, rechini-balenă și chiar balene cu cocoașă.

CE ESTE

Parc marin înscris in Patrimoniul Mondial UNESCO.

CÂND SĂ TE DUCI

Tot timpul anului este cald și umed. Perioada cea mai bună pentru scufundări este martie-decembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la San Jose, Costa Rica. Apoi mergi într-un tur organizat de zece zile, cu vaporul.

TREBUIE SĂ ȘTII

Nu poți să faci scufundări decât în partide organizate, cu aprobarea administratorilor insulei. Nu ai voie să campezi sau să dormi pe insula.