dealurile-soufriere

Dealurile Soufriere

Dealurile Soufriere sunt un grup de cupole de lavă care se ridică până la 915 m, situate în jumătatea sudică a insulei Montserrat.

Această „Insulă de Smarald a Caraibelor”, numită după muncitorii irlandezi care s-au stabilit aici în secolul al XVII-lea, este unul dintre puţinele locuri din lume unde poţi vedea un vulcan în activitate. Peisajul superb din Montserrat, cu păduri tropicale, versanţi abrupţi şi golfuleţe de nisip, este umbrit dramatic de norii cenuşii de gaz. Noaptea, în întuneric, gazele emise din conul vulcanului strălucesc într-un roşu nepământean.

S-a crezut că vulcanul este adormit, până în 1995, când a erupt pe neaşteptate. Oraşul Plymouth, capitala Montserratului, a fost învăluit de un nor dens de cenuşă atât de compact, încât un sfert de oră a blocat complet lumina zilei.

Autorităţile nu au vrut să rişte nimic şi au ordonat evacuarea întregii părţi de sud a Montserrat, circa 12 000 de oameni. În cele din urmă, în 1997, o scurgere masivă de lavă şi bolovani a incendiat oraşul şi l-a îngropat într-un strat gros de 12 m. Mai târziu în acelaşi an, o altă erupţie a ucis 23 de oameni. Pe două treimi din insulă accesul este interzis şi toţi locuitorii oraşului au fost mutaţi în zona de nord.

Cercetătorii de la Observatorul Vulcanul Montserrat (deasupra)  monitorizează permanent dealurile Soufriere; nu de mult, pe 8 ianuarie 2007, s-a emis un ordin de evacuare a locuitorilor de la poalele vulcanului. Există o „zonă de siguranţă” de 34 km2, de unde poţi vedea scena apocaliptică de la Plymouth.

Printre rămăşiţe, un turn de biserică şi acoperişuri de case se iţesc deasupra straturilor de resturi vulcanice care au sufocat oraşul – o privelişte extraordinară, amintind de Pompeii.

CE SUNT

Un vulcan activ.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă regulată de avion sau cu feribotul din Antigua.

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-iunie (pentru a evita sezonul ploios, de uragane).

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Niciunul. Au fost distruse de erupţia vulcanului.

NU RATA

Traseul Oriole Walkway.

TREBUIE SĂ ŞTII

Montserrat este singura ţară din lume, în afară de irlanda, unde Sf. Patrick este sărbătoare naţională.