bariera-de-corali-din-belize

Bariera de corali din Belize

Când te apropii de Belize cu avionul, vezi o linie neîntreruptă de spumă albă. Un val gigantic alb, întins pe 250 km, separă apele albastre ale oceanului de apele turcoaz din apropierea coastelor.

Este cea mai lungă barieră de corali din emisfera vestică şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai diverse recife din lume.

În afară de bariera de corali propriu-zisă, există şi recife împrăştiate de-a lungul coastei şi trei atoli, dar şi zone ierboase şi de mangrove pe terenurile umede de lângă mal, toate creând diverse ecosisteme pentru nenumărate animale sălbatice.

Scufundătorii vor vedea o diversitate fabuloasă de creaturi acvatice: peşti în toate culorile curcubeului, corali – evantai, bureţi mov şi purpurii şi grădini de coral roşu şi auriu. În jurul atolilor şi în afara recifului, unde fundul mării se prăbuşeşte brusc la o adâncime de 3 000 m, trăiesc numeroşi peşti mari – pisică de mare, rechin-doică, rechin-balenă, ton, marlin – şi delfini.

Cea mai populară zonă de scufundare se află în largul insuliţei Ambergris, lungă de 40 km, cea mai mare dintre cele 200 de insuliţe presărate de-a lungul coastei din Belize. Reciful se află aici la mai puţin de 2 km de mal şi face parte dintr-o zonă de conservare cu locuri de cuibărit pentru trei specii de ţestoase ameninţate cu dispariţia.

Reciful este deosebit de bogat în specii şi unul dintre ultimele locuri din lume cu regiuni întinse de recif neatins, încă neexplorat; până acum s-au descoperit aici peste 350 de specii de peşti şi 65 de specii de coral.

Aici se află şi habitatul a 200 de specii de păsări, printre care colibri, papagali, bâtlani albaştri şi egrete. În 1996, reciful a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

CE ESTE

Cea mai lungă barieră de corali din emisfera vestică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până în oraşul Belize.

De acolo, cu un taxi acvatic până pe Ambergris Caye, 90 de minute.

CÂND SĂ TE DUCI

Tot anul temperaturile sunt cuprinse între 24-30°C. Perioada cea mai bună e decembrie-martie. Sezonul ploios al uraganelor este între mai şi noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

San Pedro, la 58 km nord de Belize City.

NU RATA

Great Blue Hole (Marea Groapă Albastră), unul dintre cele mai uimitoare locuri de scufundat din lume o groapă mare, aproape perfect rotundă, din calcar, arătând ca o pupilă gigantică în apele turcoaz. Groapa are 145 m adâncime şi e plină de stalactite bizare, tot mai dese la adâncimi mai mari.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cercetătorii estimează că peste 40% din bariera de corali a fost afectată după 1998. Recifele din toată lumea sunt ameninţate serios de poluare, dezvoltarea zonei de coastă, pescuit excesiv şi încălzirea globală.