arhipelagul-exuma-cays

Arhipelagul Exuma Cays

Exuma Cays e un lanţ lung de 150 km, alcătuit din peste 360 de insuliţe coraliere. Începe cu Beacon Cay, la 40 km sud-est de Nassau, şi se întinde spre sud până la cele două insule mai mari ale arhipelagului, Great Exuma şi Little Exuma.

Pe latura vestică se află ape nu foarte adânci, dar şi periculoasele nisipuri mişcătoare din Great Bahama Bank; pe partea estică sunt apele adânci de smarald ale canalului Exuma, o prăpastie submarină al cărui zid vertical de corali se înalţă la sute de metri, cu uriaşe caverne şi tuneluri în care se adăpostesc peşti de toate formele şi mărimile.

Insulele nu pot fi explorate decât cu barca, ceea ce le conferă o minunată aură de izolare şi pustietate, cu toate că se află la doar câteva ore de civilizaţie. Sunt slab populate, mai ales de pescari de melci; singura aşezare mai importantă este Georgetown, pe Great Exuma.

Insulele sunt foarte diferite una de alta, atât ca dimensiune, cât şi ca relief. Unele sunt doar nişte bucăţi nisipoase de coral, pustii; altele au dealuri domoale, pline de vegetaţie, cu peşteri şi grote. Printre ele trec canale înguste de apă acvamarin, translucidă, care abundă în corali şi peşti tropicali. Vizibilitatea în apă (25-45 m) şi bogata viaţă marină le transformă într-un loc spectaculos pentru scufundători şi fotografi subacvatici.

Parcul Marin şi Terestru Exuma Cays este o zonă de conservare de 456 km2, unde pescuitul este interzis. Parcul este un refugiu vital pentru 50 000 de specii marine, ca şi pentru mai multe specii rare de iguane, ţestoase, păsări marine şi hutia, o rozătoare indigenă.

Parcul a fost înfiinţat în 1959 de Bahamas National Trust, cu cartierul general pe Warderick Wells Cay, la 105 km sud-est de Nassau. Este cel mai vechi parc de conservare marină din lume.

CE ESTE

Arhipelag de insule coraliere.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din SUA sau Nassau ori cu feribotul din Georgetown sau Nassau.

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-mai, pentru a evita sezonul uraganelor.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Georgetown.

NU RATA

Iguanele de pe Allen’s Cay, unul dintre puţinele locuri unde încă poţi vedea aceste creaturi cu aspect preistoric, dar inofensive. Peştera Thunderball, pe Staniel Cay – în această frumoasă grotă s-a turnat filmul Thunderball.