uluru-ayers-rock

Uluru – (Ayers Rock)

Uluru este un simbol al Australiei: o uriaşă stâncă roşie în mijlocul unui deşert. Ca toate colţurile de natură ieşite din comun, a devenit loc sacru pentru aborigeni şi apare frecvent în versurile cântecelor indigenilor anangu.

Stânca este un inselberg, rămăşiţa unui munte erodat. Parcul naţional în care se află, Uluru-Kata Tjuta, mai are pe teritoriul său şi Olgas – un grup de 36 de alte stânci roşii gigantice, la doar câţiva kilometri depărtare.

Când s-a format acest lanţ muntos, straturile de gresie s-au ridicat de la orizontală la verticală, aşa cum poţi vedea în benzile care brăzdează stânca. Acolo unde apa a intrat prin crăpături şi fisuri, a săpat canale adânci care adăpostesc adevărate cascade după ploile puternice.

Apa se infiltreză în acelaşi timp în gresie, iar în cele din urmă iese afară pe la baza rocii şi susţine ceva vegetaţie şi câteva animale, devenind o sursă inestimabilă de apă şi de hrană în acest teritoriu arid.

Roca îşi datorează culoarea roşie oxidării fierului de la suprafaţă: piatra proaspăt ruptă e cenuşie. Totuşi, vizitatorii sunt atraşi de schimbările de nuanţă care se produc sub influenţa luminii, iar la apusul soarelui roca devine din roşie violet şi apoi neagră (iar schimbările au loc în sens invers la răsăritul soarelui).

Ascensiunea pe rocă nu e aşa de uşoară cum ţi-ai imagina, iar indigenii anangu preferă să nu o faci. Totuşi, priveliştea de pe platoul de sus este uimitoare. Ghizi anangu îi conduc pe turişti într-un tur de 9 km în jurul stâncii, în timpul căruia povestesc despre plantele şi animalele de aici, despre cultura şi despre credinţa lor în Timpul visării.

CE ESTE

O enormă stâncă roşie în mijlocul Australiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu maşina de la Alice Springs.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar în iunie şi iulie poate fi foarte rece, în noiembrie şi decembrie – foarte cald, iar în ianuarie şi februarie sunt furtuni.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Alice Springs, la 335 km.

NU RATA

Răsăritul şi apusul dintr-unul din punctele de observare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu fi fotografia pe indigenii anangu.