tuburile-de-lavă-falealupo

Tuburile de lavă Falealupo

În nord-vestul îndepărtat al insulei Savai’i din Samoa, în apropiere de Rezervaţia Forestieră Falealupo, apare un fenomen geologic rar -o serie de tuburi de lavă.

Acestea se formează atunci când suprafaţa de deasupra unui râu de lavă se răceşte destul de repede în timp ce lava continuă să curgă pe dedesubt. În cele din urmă, curgerea de lavă se opreşte, iar tuburile se golesc. Ele pot ajunge şi la câţiva kilometri lungime.

Toată insula Savai’i este vulcanică şi sunt aici câmpuri întinse de lavă, inclusiv pe locurile satelor distruse de această curgere. Aici totuşi tuburile de lavă sunt un mare avantaj pentru oameni: au fost multe situaţii în care aceştia s-au adăpostit în ele în faţa ameninţării unor cicloane, aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor 1990.

O semnificaţie mai sinistră a unui tub din peninsula Falealupo, potrivit unei legende locale, ar fi că este o poartă de trecere către lumea de dincolo, prin care noaptea ies spiritele şi se întorc înainte de răsăritul soarelui.

Ghizii din sat îi duc pe vizitatori cam 500 m în interiorul tuburilor, ca să observe structura ciudată a zidurilor şi să trăiască senzaţia stranie de a se afla în interiorul unui vulcan, încercând să-şi imagineze cum o fi fost când roca topită curgea prin tub şi când pereţii acestuia erau incandescenţi.

CE SUNT

O serie de tuneluri rămase în urma unei vechi curgeri de lavă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul de la ‘Upolu, apoi pe drumul de coastă.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Asau, la 10 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Turiştii trebuie să fie însoţiţi de un ghid local.