tropicele-umede-din-queensland

Tropicele umede din Queensland

Prin anii 1980 s-a declanşat o bătălie între ecologişti şi guvernul federal, de o parte, şi industria lemnului şi guvernul de stat, de cealaltă parte.

Lupta a avut ca rezultat adăugarea pe lista Patrimoniului Mondial a unei fâşii lungi de coastă, de 450 km, în nordul statului Queensland, între Townsville şi Cooktown, cu scopul de a împiedica defrişările.

Ce a rămas aici e un mediu unic, cu plante exemplare pentru tipurile de vegetaţie descoperite pe străvechiul continent Gondwana. Dar importanţa regiunii nu este dată numai de statutul ei de relicvă vie, ci şi de frumuseţea peisajului – munţi stâncoşi, splendide plaje de nisip, defileuri dramatice, pădure tropicală densă şi cea mai înaltă cădere de apă din Australia, cascada Wallaman, lângă Trebonne.

Aflate între linia de coastă şi Atherton Tablelands, cu habitatul lor de eucalipt uscat, pădurile sunt pline de eucalipt, banksia şi melaleuca, pe lângă râuri sunt mlaştini, iar coastele sunt protejate de mangrove.

Defileul Mossman, în apropierea oraşului cu acelaşi nume, este un loc spectaculos în care se găsesc încântătoare bazine bune de înot.

Această zonă neatinsă şi protejată este plină de animale sălbatice, de la cazuari la canguri de copac şi de la pasărea-grădinar aurie la posumul cu burtă galbenă şi crocodilul de estuar. Cele patru parcuri naturale de aici sunt adevărate paradisuri pentru animalele care trăiesc în această relicvă de habitat care odinioară ocupa o bună parte din Australia.

CE SUNT

O arie vastă de habitat tropical şi loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Cairns, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, în afară de perioada decembrie-martie, când este foarte cald şi umed, iar drumurile sunt adesea impracticabile.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Cairns.

NU RATA

O partidă de înot în defileul Mossman.

TREBUIE SĂ ŞTII

În zonele tropicale umede, protecţia împotriva ţânţarilor este absolut obligatorie; viespea de mare (meduza-cutie) este un mare pericol în lunile de vară; înainte de a te scălda în râu, întreabă-i pe localnici dacă există crocodili.