rezervaţia-peşterile-buchan

Rezervaţia Peşterile Buchan

În inima regiunii Gippsland, din sudul statului Victoria, Rezervaţia Peşterile Buchan înconjoară două dintre cele mai spectaculoase peşteri vizitate din Australia: Peştera Royal şi Peştera Zânelor.

Peştera Zânelor, lungă de 400 m, are câteva formaţiuni deosebite de stalactite şi stalagmite, precum Camera Nestematelor, Grota, Tortul de Nuntă, Sala, Camera Nupţială, Camera Regelui şi Camera Regina Victoria.

Culorile diferite se datorează varietăţilor de minerale depozitate laolaltă cu carbonatul de calciu din care sunt alcătuite speleotemele: cuprul creează nuanţe de verde, iar nuanţele de ruginiu şi maroniu sunt date de oxidul de fier. Peştera Royal are speleoteme precum Cascada Niagara şi Fântâna Zeilor, un splendid bazin înconjurat de formaţiuni de calcit.

În peşterile Buchan s-au făcut importante descoperiri arheologice, la fel ca şi în alte peşteri din zonă – inclusiv fosilele unui wombat (urs marsupial) de dimensiunile unui cal şi un schelet la fel de mare de cangur, dar şi diverse indicii privitoare la locuirea aici a aborigenilor de pe la 15 000 î.Hr.

Rezervaţia din jurul peşterii adăposteşte o mare diversitate de animale koala şi canguri, dar şi peste 40 de specii de păsări, printre care coţofana-clopoţel, ale cărei triluri umplu aerul când îşi striga propriul nume.

CE ESTE

Două frumoase peşteri de calcar.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Canberra sau Melbourne.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Buchan, la 1 km.

NU RATA

Tururile organizate în peşteră.