rezervaţia-papaitonga-dune-lake

Rezervaţia Papaitonga Dune Lake

Întinsă pe larga câmpie de coastă Horowhena, la nord de Wellington, Rezervaţia Papaitonga păstrează rămăşiţele rare ale florei care odinioară era caracteristică acestei regiuni: coniferul podocarpus şi pădurile de foioase.

Pe cărarea care coboară spre lac, vizitatorii vor vedea o mare varietate de ferigi-copac, tawa, odinioară comună, palmieri phormium şi Nikau. Lacul în sine este splendid, iar insulele, apele lui şi pădurile joase care îl înconjoară, precum şi terenul umed de aici reprezintă un refugiu pentru păsări migratoare, ca şi pentru speciile rezidente care s-au înghesuit aici din cauza restrângerii habitatului.

Cele două insule se numesc Motukiwi (sau Papaitonga) şi Motungarara (sau Papawhaerangi). Cea din urmă este o insulă artificială, creată de indigenii muaupoko prin anii 1820. Rezervaţia recreaţională din vecinătatea lacului are şi trasee de drumeţie.

Terenul din jurul lacului a fost cumpărat în 1897 de Sir Walter Buller, autorul cărţii The History of the Birds of New Zealand, tocmai cu scopul de a proteja zona; lacul a fost adăugat în 1991, iar acum suprafaţa rezervaţiei a ajuns la 1,2 km2.

Zona e importantă pentru populaţia tangata whenua, descendenţii primilor locuitori ai regiunii, iar lacul este şi acum o sursă de hrană şi de materiale pentru meşteşuguri tradiţionale.

CE ESTE

Rămăşiţe rare ale unui habitat vechi şi refugiu important pentru păsări migratoare.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Wellington.

CÂND SĂ TE DUCI

Din primăvară până în toamnă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Levin, la 5 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Accesul pe insule este interzis.