rezervaţia-marină-subacvatică-palolo

Rezervaţia Marină Subacvatică Palolo

În această parte din nordul insulei ’Upolu, reciful e la numai câteva sute de metri în larg, ceea ce îl face un loc spectaculos de scufundări, unul dintre cele mai bune din Samoa, la care se ajunge uşor din punctul de acces aflat pe frumoasa şi retrasa plajă Vaiala, chiar la est de portul oraşului.

Aici poţi închiria tuburi de oxigen şi ochelari. După ce înoţi peste recif şi multitudinea de peşti din timpul fluxului, când e mai puţin probabil să calci pe coral şi să-l rupi, o să te apropii de un cerc negru în apă. Când ajungi la el, o să găseşti o groapă adâncă şi albastră, plină de peşti tropicali strălucitori şi înconjurată de corali multicolori.

În groapă şi în reciful de aici vei vedea stele de mare, castraveţi de mare, melci şi peşti-clovn. Murenele se ascund printre corali şi, deşi o să vezi peste tot ferme de scoici uriaşe crescute în cuşti, poate ai noroc să le vezi şi în sălbăticie. Pereţii gropii, căptuşiţi cu corali, coboară drept la mari adâncimi.

Rezervaţia este locul unde are loc un fenomen remarcabil, în fiecare an în lunile octombrie şi noiembrie, când în faza potrivită a lunii, viermii de recif Palolo eliberează gheme pline de icre, considerate o delicatesă printre localnici.

CE ESTE

O groapă adâncă şi albastră într-un recif de corali.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe jos din Apia până la plaja Vaiala, apoi înot.

CÂND SĂ TE DUCI

În perioada fluxului, când vremea nu e rea.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Apia.

NU RATA

Peştii şi coralii.

TREBUIE SĂ ŞTII

Curenţii pot fi foarte puternici în preajma recifului.