rezervaţia-forestieră-falealupo

Rezervaţia Forestieră Falealupo

În punctul care poate fi considerat cel mai vestic de pe planetă (linia internaţională de schimbare a datei e la numai câţiva kilometri distanţă), Rezervaţia Forestieră Falealupo este o regiune sacră pentru localnici.

Pădurea a fost devastată de cicloane severe la începutul anilor 1990, dar acum începe să revină la vechea ei splendoare. O specie tipică a acestei păduri este banyanul, iar doi dintre aceştia susţin una dintre principalele atracţii ale parcului: cărarea suspendată din coronament.

Urci 9 m pe scări până în vârful copacilor şi ajungi la un pod care se leagănă, lung de 24 m, care trece printre copaci. Când mergi pe el, îţi dai seama că termenul „se leagănă” este foarte potrivit. Încă 20 m mai sus este o platformă, chiar în vârful unui banyan: de aici ai o privelişte de-a dreptul uimitoare, pe deasupra pădurii, până spre vulcanii de pe insulă.

Platforma poate funcţiona şi ca hotel, iar vizitatorii pot dormi sub cerul liber, dacă au destul curaj.

Este un tărâm bogat în legende, iar ceva mai la vest este Urma lui Moso, o adâncitură mare în lavă, despre care se spune că ar fi fost lăsată de uriaşul Moso când a păşit aici de pe Fiji (unde este o urmă asemănătoare pe Viti Levu).

CE ESTE

O rezervaţie cu suprafaţa de 12 km2, în nord-vestul extrem al insulei Samoa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu vaporul de la ’Upolu, apoi pe drumul de coastă.

CÂND SA TE DUCI

Oricând

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Asau, la 9 km.

NU RATA

O noapte pe platforma din coroanele copacilor.

TREBUIE SĂ ŞTII

În anii 1980 a existat teama că pădurea ar putea fi vândută pentru exploatarea lemnului, cu scopul de a se construi o şcoală locală, dar o donaţie a conservat-o pentru săteni.