platoul-vulcanic-din-insula-de-nord

Platoul vulcanic din Insula de Nord

Pe marginea sudică a calderei Rotorua, umplută de apele unui lac, se află un uriaş platou vulcanic care se întinde din sud, de la Rotorua, pe mai bine de 20 km. În vestul oraşului este parcul Kuirau, care în mod normal este locul unde vulcanii noroioşi scuipă, bolborosesc şi pleoscăie liniştit, dar uneori au loc şi evenimente mai importante, cum s-a întâmplat în 2006, când timp de o oră o fântână de noroi s-a ridicat la 20 m în aer, dintr-un bazin cu diametrul de 30 m.

În 1886, muntele Tarawera, din sud, a erupt, deschizând un rift de 17 km în scoarţa Pământului, care, practic, a rupt în două muntele. În câţiva ani s-a format în vale lacul Rotomahana şi a apărut cel mai mare izvor termal din ţară.

În zona numită Poarta Iadului o să găseşti lacuri care fierb, cascada Kakahi, cea mai mare cascadă fierbinte din lume, şi un bizar vulcan noroios. Cam la şase ore, vârful acestui con înalt de 1,8 m se întăreşte şi, din cauza presiunii acumulate, explodează, aruncând în aer „bombe” de noroi fierbinte.

Bazinul de noroi poreclit „baia de sulf‘ este foarte acid (pH 1,5), iar aerul e plin de mirosul de ou stricat al dioxidului de sulf.

La Wai-o-Tapu, gheizerul Lady Knox a fost descoperit de nişte deţinuţi scoşi la muncă, la începutul secolului XX. Acesta erupe cu promptitudine în fiecare dimineaţă, la aceeaşi oră, şi fiecare erupţie durează aproape o oră. Regiunea aceasta e plină de bazine şi de terase în culori spectaculoase.

Dacă lăsăm deoparte lacul cel frumos şi verdea pădure de şes de aici, aceste ţinuturi geotermale nu par să fie de pe această planetă.

CE ESTE

O uimitoare zonă geotermal[, cu gheizere, vulcani noroioşi şi bazine cu apă fierbinte.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Taupo, 80 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Rotorua City.

NU RATA

Vulcanul noroios Kakahi şi cascada fierbinte.