peşterile-waitomo

Peşterile Waitomo

Aşezat în sudul regiunii Waikoto din Insula de Nord, acest grup de peşteri este cunoscut pentru stalactitele şi stalagmitele lui spectaculoase. Accesul în peşteră variază, de la foarte simplu, Waitomo, la foarte dificil – Gardiner’s Gut. Sunt circa 300 de peşteri cunoscute în zonă, dar multe nu se vizitează.

Peşterile Waitomo au fost explorate pentru prima oară în 1887, deşi indigenii maori ştiau de ani de zile de existenţa lor. Căpetenia Tane Tinorau şi englezul Fred Mace au descoperit intrarea de jos şi râul subteran, viermele luminescent şi formaţiunile de calcar. Căpetenia a continuat explorarea şi a descoperit şi intrarea de sus care se foloseşte şi azi. A deschis-o pentru vizitare în 1889.

De la intrarea de sus, vizitatorii ajung mai întâi la Catacombe, apoi, printr-un puţ vertical, la Camera de Banchet. De aici, un mic ocol îi duce la Tuburile de Orgă, dar acestea sunt de multe ori închise pentru că în această încăpere se adună dioxid de carbon şi nu are pe unde să iasă. Principala rută de la Camera de Banchet duce spre Catedrală, o încăpere de circa 18 m înălţime, cu o acustică extraordinară.

De la cheu pornesc bărci spre Grota Viermelui Luminos, o peşteră luminată doar de nepământeană strălucire a acestor mici insecte care stau agăţate de plafon, apoi trec pe lângă stalactite şi stalagmite spectaculoase, după care râul revine la suprafaţă.

CE SUNT

Un grup de peşteri de calcar renumite pentru speleotemele lor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Hamilton, 71 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Din primăvară până în toamnă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Te Kuiti, la 12 km.

NU RATA

Insectele bioluminescente.

TREBUIE SĂ ŞTII

Gardner’s Gut este doar pentru speologi cu experienţă.