pasărea-paradisului-din-noua-guinee

Pasărea paradisului din Noua Guinee

Există peste patruzeci de specii de păsări ale paradisului, dintre care multe trăiesc în Noua Guinee, de la pădurile din zonele joase din apropierea coastelor, la pădurile tropicale din interior, până sus, spre pădurile ceţoase.

Sunt renumite atât pentru superbul penaj al masculilor, cât şi pentru spectaculosul dans de curtare. E destul de greu să le vezi, deoarece trăiesc în mijlocul pădurii, însă localnicii cunosc locurile cele mai bune în diverse zone de pe insulă.

Printre cele mai cunoscute sunt pasărea paradisului galbenă, albă, brună marea verde şi mica verde şi King of Saxony, care are nişte pene de un albastru strălucitor, ca nişte sprâncene, pe care pasărea-grădinar a lui Archibald le adună când îşi găteşte cuibul.

Sunt două feluri de a face spectacolul de curtare: anumite specii, precum mica pasăre a paradisului, dansează în grup pentru a atrage femelele, dar altele, precum pasărea paradisului magnifică, curtează individual. Majoritatea sunt poligame, iar femelele îngrijesc ouăle fără să fie ajutate de masculi.

Poate cel mai fascinant spectacol este dat de pasărea paradisului scânteietoare: masculul atrage atenţia femelei prin cântec, după care sare în faţa ei. Apoi îşi întinde evantaiul negru şi lucios al cozii deasupra capului, îşi umflă pieptul verde-albastru iridiscent şi începe să danseze.

Indiferent de specia pe care reuşeşti s-o vezi, nu poţi să nu fii impresionat de fluturările aripilor, de etalarea culorilor strălucitoare, de răsucirile lor şi, în general, de toată lăudăroşenia lor.

CE ESTE

Un grup de păsări superbe.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Australia.

CÂND SĂ TE DUCI

La sfârşitul lui august sau începutul lui septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Port Moresby.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cel mai bine e să te duci să le vezi însoţit de un ghid local.