Având în centru trei vulcani magnifici, Tongariro, Ruapehy şi Ngauruhoe, Parcul Naţional Tongariro este o zonă deosebită ca peisaj şi ca valoare culturală şi a fost înscrisă de UNESCO în Patrimoniul Mondial în anul 1990.
Zona de mijloc a fost dăruită naţiunii în anul 188 / de Te Heuheu Tukino al IV-lea, căpetenia supremă a populaţiei maori ngati tuwharetoa iwi, ca să împiedice exploatarea regiunii. Guvernul a achiziţionat şi alte terenuri, iar regiunea a devenit primul parc naţional din Noua Zeelandă şi al patrulea din lume în anul 1894. De atunci parcul a primit şi alte terenuri.
Masivul Tongariro face parte din platoul vulcanic al Insulei de Nord care se întinde aproape pe toată lungimea zonei până la golful Plenty, în nord.
Zona din imediata vecinătate a vulcanilor, în special de lângă Ngauruhoe, are o vegetaţie foarte săracă din cauza activităţii vulcanice, dar mai jos există păduri de podocarpus şi foioase, mai ales fagi. Printre păsările care şi-au găsit aici refugiu găsim kiwi brun, kakaduul, makomako, bufniţa boobook şi pasărea cu ochi de argint Zosterops lateralis.
Singurele mamifere endemice din Noua Zeelandă – liliacul cu coadă scurtă şi liliacul cu coadă lungă – se găsesc şi ele aici.
Trasee de drumeţie străbat parcul – de exemplu, Tongariro Crossing, care merge de la muntele Tongariro la muntele Ngauruhoe şi face parte dintr-un traseu care se numără printre primele zece din Noua Zeelandă, Tongariro North Circuit. Cel mai bine poţi să apreciezi regiunea plimbându-te pe jos.
CE ESTE
Cel mai vechi parc naţional din Noua Zeelandă.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina de la Auckland, 330 km.
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Taurewa, la 10 km.