parcul-naţional-muntele-aspiring

Parcul Naţional Muntele Aspiring

Întins pe latura sudică a Alpilor Sudici, Parcul Naţional Muntele Aspiring a fost înfiinţat în 1964. Este foarte mare, acoperind o suprafaţă de 3 555 km2.

Ca multe dintre ariile sălbatice din sud-vestul Insulei de Sud, este foarte popular printre excursionişti, alpinişti şi pasionaţi de drumeţie datorită frumuseţii şi diversităţii peisajului – munţi înalţi şi frumoase văi de râu în mijlocul a numeroase lacuri, păduri de fag, pajişti alpine şi subalpine şi grohotişuri cu smocuri de iarbă.

Ruta cea mai frecventată spre muntele Asipring, înalt de peste 3 000 m, porneşte de la Raspberry Flat, la nord de Wanaka, pe şosea, dar poţi vizita parcul şi din Queenstovvn, Haast sau Glenorchy.

Printre traseele cele mai frecventate de drumeţi se află şi Routeburn Track, care urmează o parte dintr-un vechi drum maori. Aceştia au venit aici în căutare de piatră verde – o varietate de jad mai închisă la culoare, pe care o foloseau la fabricarea unor unelte sau bijuterii.

Sunt o mulţime de animale pe care le poţi vedea aici, de la păsări indigene, precum cacadu cu creastă galbenă, pasărea-evantai, măcăleandru din Insula de Sud, câneparul, mako mako, porumbelul neozeelandez – în zona de tufăriş, la raţa albastră şi raţa paradisului, în vale.

Este posibil să vezi şi recent introdusa căprioară cu coadă albă în valea joasă Routeburn, şi capre negre, pe vârful munţilor.

O pasăre greu de ratat în zonele alpine este kea. Aceşti mari papagali verzi de munte sunt foarte inteligenţi şi obraznici; le place să scoată chederele de la portierele maşinilor şi să desfacă fermoarul genţilor ca să fure mâncare.

CE ESTE

Un mare parc naţional care are în mijloc cel mai înalt munte din Noua Zeelandă, în afara zonei Mount Cook.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Wanaka sunt 50 km de şosea până în Raspberry Flat.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Wanaka, la 50 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Muntele Aspiring este numit uneori Matterhornul Sudului.