parcul-naţional-kakadu

Parcul Naţional Kakadu

Cel mai mare parc naţional din Australia, Kakadu se află la circa 150 km de capitala Teritoriului de Nord, Darwin. Acest peisaj tropical este habitat pentru mai mult de 10 000 de specii de insecte, canguri, wallaby, bivoli de apă, câini dingo şi aproape un sfert dintre speciile de peşti din Australia.

Habitatele sunt diverse şi cuprind păduri de eucalipt, mlaştini şi mangrove, păduri tropicale, lande şi zone aride în sudul parcului. Una dintre vedetele locului este râul South Alligator, unde trăiesc colonii mari de crocodili din ambele specii australiene: crocodilul Johnston, sau crocodilul de apă dulce, şi crocodilul cu creste sau de apă sărată, care poate trăi şi în apă dulce şi în apă sărată. Localnicii îi numesc salties, „sărăţei“.

Aceste reptile pot ajunge la 6 m şi pot fi extrem de periculoase. Au fost observate înotând de-a lungul coastelor dintr-un râu în altul, ca să exploateze surse de hrană sezoniere, precum peştii migratori.

Această parte a Australiei nu se află la mai mult de 15 grade sud de ecuator, iar din noiembrie până în februarie este extrem de cald, umed şi ploios, iar drumurile pot fi blocate de apă cu zilele, aşa încât nu e bine să vizitezi zona în această perioadă.

Cele mai interesante locuri din parc sunt defileul Barramundi, cascada Jim Jim şi stânca Nourlangie.

Regiunea a fost locuită de aborigeni cu mult înainte de sosirea europenilor, iar pe teritoriul parcului de 20 000 km2 se găsesc circa 5 000 de situri cu artă indigenă. Pământul a fost înapoiat localnicilor cu mai mulţi ani în urmă şi de atunci parcul este administrat de aceştia, în colaborare cu National Parks Australia.

CE ESTE

Un vast parc naţional în nordul tropical al Australiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu trenul până la Darwin, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Jabiru

NU RATA

Picturile rupestre aborigene.