parcul-naţional-fiordland

Parcul Naţional Fiordland

Doubtful Sound (Canalul Doubtful), cel mai mare din zonă, a fost numit Doubtful Harbour (Portul Îndoielnic) de căpitanul Cook, care nu era sigur că e navigabil. Gheţarii care i-au săpat cele trei braţe nu mai aruncă gheaţă în el şi acum este un loc liniştit, dar dramatic.

Pe vreme bună, apele sunt absolut nemişcate, oglindind falezele care se ridică deasupra lor şi micuţa insulă înghesuită printre ele.

Este o zonă izolată, nu atât de vizitată precum Milford Sound, de la nord, iar accesul dinspre mare este la fel de simplu ca şi de pe uscat. Ca să explorezi lungimea canalului poţi face o excursie pe apă, iar pentru o experienţă şi mai liniştită poţi închiria o barcă.

Peisajul este spectaculos: faleze înalte, câteva cascade mari -inclusiv cascada Helen, care se vede şi din golful Deep, sau cascada Browne, înaltă de 600 m. După ploi, care uneori sunt torenţiale, toată lungimea canalului pare o cascadă uriaşă.

Printre animalele din regiune se găsesc delfini cu bot gros, care se iau la întrecere cu ambarcaţiunile excursioniştilor, foci cu blană, pinguini cu creastă albaştri şi de Fiorland.

Dusky Sound, la sud, este un canal şi mai greu accesibil, la care nu se poate ajunge decât de pe mare, pe o cărare de la lacul Manapouri sau cu elicopterul de la Te Anau.

Traseul Dusky, deşi nu se numără printre cele zece trasee faimoase din Noua Zeelandă, este variat şi dificil. Porneşte din golful Supper, către braţul de vest al lacului Manapouri, şi merge printr-o frumoasă zonă montană aproape neatinsă.

CE ESTE

Un uimitor peisaj marin şi terestru în sud-vestul insulei de Sud.

CUM AJUNGI ACOLO

Traversezi lacul Manapouri cu un catamaran, apoi cu maşina până la golful Deep.

CÂND SĂ TE DUCI

De primăvara până toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Manapouri, la 80 km.

NU RATA

Delfinii cu bot gros din canalul Doubtful.

TREBUIE SĂ ŞTII

Media precipitaţiilor anuale este de 7,6 m.