parcul-naţional-abel-tasman

Parcul Naţional Abel Tasman

Cel mai mic dintre parcurile naţionale din Noua Zeelandă, cu o suprafaţă de numai 225 km2, Abel Tasman a fost înfiinţat în 1942, la comemorarea a 300 de ani de la tentativa dezastruoasă a căpitanului olandez de a ancora în Golden Bay, în nord.

Însă a pierdut patru oameni din echipaj într-o încăierare cu indigenii maori şi nu s-a mai întors niciodată.

Până în 1855, zona a fost exploatată pentru lemn şi una dintre raţiunile pentru care a fost înfiinţat parcul este şi regenerarea vegetaţiei prin îndepărarea plantelor non-native, încurajând astfel dezvoltarea plantelor locale.

Cei peste 100 km de plajă, care fac parte dintr-o rezervaţie separată, sunt o zonă extrem de frumoasă; plimbările pe jos sau cu caiacul pe mare şi iahtingul în apele golfului sunt activităţi populare.

Unul dintre cele mai cunoscute drumuri din Noua Zeelandâ, Traseul de Coastă Abel Tasman, durează între trei şi cinci zile şi îţi oferă spectaculoase privelişti când urci pe înălţimi şi revii pe coastă – plaje, coastă, ape verzi-albastre; Traseul Interior Abel Tasman te poartă prin pădurea care se regenerează, acolo unde fagii negri se aliniază pe creste şi văioagele umede sunt pline de o mulţime de plante diferite.

Peisajul e superb, presărat din loc în loc cu stânci de calcar sau granit, cu râuri şi cu defileuri.

CE ESTE

Un parc naţional pe malul vestic al golfului Tasman, în insula de Sud.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Nelson, 80 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Motekua, la 20 km.