observarea-balenelor-în-golful-kaikoura

Observarea balenelor în golful Kaikoura

Odinioară oraş de vânători de balene, Kaikoura este acum scena centrală a observării de balene, pe tot parcursul anului, datorită faptului că aici există o colonie permanentă de caşaloţi. Aceştia rămân în zonă deoarece geologia subacvatică le asigură locul ideal de hrănire.

Doi curenţi de apă se întâlnesc aici, unul rece, plin de nutrienţi, care vine din sud, şi unul cald, din nord, care aduce alţi nutrienţi de pe fundul oceanului, punând astfel bazele unui lanţ trofic care culminează cu balenele, focile şi delfinii.

Celălalt factor ar fi că în largul coastelor de aici sunt câteva canioane adânci în care trăiesc caracatiţe, calamari şi peşti mari. Balenele plonjează în aceste canioane pentru a se hrăni şi apoi ies din nou la suprafaţă să-şi recapete suflul, petrecându-şi astfel cam trei sferturi din timp sub apă.

Ambarcaţiunile care fac excursii sunt dotate cu sonare care le înregistrează sunetele şi astfel le pot localiza, estimând cam când vor ieşi la suprafaţă.

Golful Kaikoura este habitat şi pentru delfinii lui Hector, care pot fi văzuţi şi de pe mal. Aceşti delfini, printre cei mai mici, sunt foarte rari, aşa că e un adevărat regal să-i poţi privi în timp ce sorbi dintr-o ceaşcă de cafea.

O altă posibilă întâlnire, de data aceasta în larg, este cu delfinul întunecat, care vara apare la numai câţiva kilometri în larg. Când au chef, aceste animale jucăuşe par că vor să se dea în spectacol în faţa vizitatorilor umani şi încep să sară sincron, să facă tumbe şi să se răsucească numai de dragul distracţiei.

CE ESTE

Una dintre cele mai frumoase întâlniri cu natura pe care le poţi avea.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Christchurch, 183 km.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kaikoura.

TREBUIE SĂ ŞTII

Multe dintre balenele de aici sunt „adolescente” şi de aceea profită de o pradă relativ simplu de prins, dar când ajung la maturitate pornesc spre locurile de împerechere.