munţii-glasshouse

Munţii Glasshouse

La câţiva kilometri de Coasta Soarelui (Sunshine Coast) din Queensland, o serie de forme ciudate de relief domină câmpia din jur. Sunt vizibile de pe mare şi au fost botezate de căpitanul Cook care a considerat că sclipirea lor îndepărtată era similară cu a soarelui în sticlă.

Sunt siluetele unor vulcani activi cu circa 25-27 de milioane de ani în urmă, rămase în picioare cu mândrie în mijlocul platoului de gresie din jurul lor care s-a erodat, adâncindu-se cu câteva sute de metri, şi care au lăsat în urmă aceste structuri ce indică felul în care lava s-a contractat şi a crăpat pe măsură ce s-a răcit.

O mare parte din zona care înconjoară aceste vârfuri a primit statutul de parc naţional şi există numeroase trasee, de dificultăţi diferite, care trec prin păduri de eucalipt, plantaţii, tufărişuri, pădure tropicală de coastă, mlaştini cu melaleuca şi desişuri de casuarina. Există şi o şosea foarte pitorească, Forest Drive, care trece prin parc şi are câteva puncte de observare foarte bune.

Deşi multe dintre vârfuri nu pot fi escaladate decât de alpinişti cu experienţă, există şi unele, precum muntele Beerburrum, muntele Ngungun şi anumite trasee de pe munţii Tibrogargan şi Beerwah, pe care se pot aventura cei cu pregătire medie.

Pe drum o să vezi koala, canguri cenuşii şi goanna (şopârle), iar dintre păsări o să vezi şoimul călător, pescăraşul kookaburra, diverse specii de papagal, cacadu sau peruşi. Şi ţânţarii sunt aici din abundenţă, aşa că e absolut necesar să ai la tine un insecticid.

Din vârf sau de la punctul de observare Glasshouse ai o panoramă uimitoare asupra acestui ţinut pestriţ.

CE SUNT

Un grup de treisprezece conuri vulcanice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Brisbane.

CÂND SĂ TE DUCI

Pe vreme bună, din primăvară până în toamnă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Caboolture, la 20 km.

NU RATA

Panorama oferită de punctul de observare Glasshouse Mountains.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mai multe locuri de aici sunt considerate sacre de populaţia gubbi gubbi şi sunt protejate, aşa că e important să nu te abaţi de la traseu.