munţii-albaştri-trei-surori

Munţii Albaştri

Fac parte din Munţii Marii Cumpene a Apelor, în estul Australiei, şi sunt marginea marelui platou de gresie care acoperea odinioară toată partea aceasta de continent.

În milioane de ani, roca moale a fost încet erodată dinspre coastă, creându-se un peisaj superb cu faleze stâncoase, râpe adânci, văi abrupte, cascade, peşteri şi păduri. Vara, eucaliptul creează negura albastră de la care regiunea şi-a luat numele.

În aceşti munţi sunt mai multe parcuri naţionale şi păduri de stat: majoritatea turiştilor se îndreaptă către oraşul Katoomba pentru a vizita Munţii Albaştri (Blue Mountains), pentru că acesta se află între două braţe ale Parcului Naţional Munţii Albaştri, iar de acolo poţi ajunge uşor la puncte de observare precum Trei Surori (deasupra), Echo Point şi Honeymoon.

Spre nord se află Govett’s Leap, care, aflat pe o faleză înaltă, oferă privelişti superbe, cu unul dintre cele mai frumoase peisaje de pe planetă – cascada Bridal Veils, Perry’s Lookout şi Pulpit Rock.

În vest sunt peşterile Jenolan, cele mai cunoscute din ţară, multe putând fi vizitate în cadrul unor tururi organizate.

Deşi primilor cercetători le-au trebuit peste 25 de ani să găsească un drum prin munţi, acum sunt o mulţime de trasee care te duc prin munţi şi văi sau prin pădurea Blue Gum de sub punctul de observare Perry’s Lookout, de-a lungul traseului Coachwood Glen Nature din valea Megalong. Sunt şi trasee lungi, dar şi o mulţime de oportunităţi de drumeţie, căţărat, escaladă sau călărie.

CE SUNT

Marginea unui platou masiv de gresie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Sydney.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Katoomba, la 5 km.

NU RATA

Priveliştea de pe Govett’s Leap.

TREBUIE SĂ ŞTII

De multe ori e mult mai frig în munţi decât în Sydney.