muntele-ruapehu

Muntele Ruapehu

Unul dintre cei mai activi vulcani din lume, muntele Ruapehu a suferit şaizeci de erupţii de diferite intensităţi numai din 1945. Prima oară a erupt cu circa 250 000 de ani în urmă, iar acum are trei vârfuri – Tahurangi, Te Heuheu şi Paretetaitonga – care înconjoară craterul. Ultima erupţie majoră a avut loc în 1995, dar şi în 1996 şi 2006 au fost erupţii minore.

Întrucât Ruapehu este atât de activ, craterul lui e atât de fierbinte încât topeşte zăpada, iar între două erupţii majore craterul este plin cu un lac cald şi acid. Ţinut doar de un baraj subţire alcătuit din cenuşă vulcanică solidificată, numită tephra, lacul se încarcă an după an cu apă, până când în final sparge marginea, scurgându-se rapid ca lahar pe versanţii muntelui.

În martie 2007, laharul a purtat 1 400 000 m3 de apă, piatră şi noroi pe versantul estic. Această eliberare de presiune a stârnit îngrijorarea specialiştilor care s-au gândit că ar putea avea loc o nouă erupţie, însă în următoarele luni nu au fost creşteri deosebite ale activităţii.

Pe pantele vulcanului s-au amenajat două pârtii de schi, iar la poalele lui sunt trasee marcate şi cărări pentru drumeţii.

Deşi traseul spre vârf este considerat mai degrabă marş decât urcuş, drumul poate fi periculos, fiindcă vremea se poate înrăutăţi pe neaşteptate.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din insula de Nord, Noua Zeelandă, şi vulcan activ.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Taupo, 100 km, apoi pe jos.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Satul Whakepapa.

NU RATA

Priveliştea gheţarilor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Muntele Ruapehu a fost vulcanul în care s-a instalat prima oară o cameră de luat vederi.