muntele-aoraki-cook

Muntele Aoraki/Cook

Cel mai înalt munte din Noua Zeelandă, muntele Aoraki/Cook de 3 754 m, se înalţă în inima parcului naţional care acoperă o suprafaţă de 700 km2 şi are peste 140 de vârfuri ce depăşesc 2 000 m, plus şaptezeci şi doi de gheţari cu nume individuale.

A fost numit Cook de căpitanul Stokes, în 1851, iar în 1998 denumirea lui s-a schimbat oficial în Aoraki/Cook. Numele dat de populaţia maori înseamnă „spărgătorul de nori“.

Pe măsură ce te apropii de satul Aoraki/Cook Mount, în apropiere de ţărmul lacului Pukaki şi de-a lungul râului Tasman, începi să-ţi dai seama, treptat, cât de mare este acest lanţ muntos. Satul stă, copleşit, la capătul gheţarilor Hooker şi Mueller ce se desprind din versantul sudic al muntelui.

Există trasee de drumeţie şi de căţărare pentru toate nivelurile de dificultate, de la expediţii epuizante spre vârfuri (sunt trei, in nord se află cel mai înalt dintre ele), la drumeţii grele, care cer forţă şi experienţă, dar care merită efortul pentru priveliştile asupra gheţarilor şi iazurilor din regiune, şi sunt trasee mai uşoare, pe la poale, prin păduri temperate, rămăşiţele pădurilor vechi de fag, şi pe pajiştile alpine care vara sunt pline de flori.

Gheţarul Tasman este un bloc imens de gheaţă, lung de 27 km şi lat de 3 km. Spre deosebire de gheţarii din partea cealaltă a Alpilor Sudici, cei de aici sunt în retragere.

Pentru cei care nu sunt pasionaţi de drumeţii, există posibilitatea de a face o plimbare aeriană pitorească, folosind zboruri organizate din satul Aoraki/Cool Mount.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Noua Zeelandă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de Ia Dunedin.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Satul Mount Cook, la 12 km.

NU RATA

Priveliştea de la baza gheţarului Tasman.

TREBUIE SĂ ŞTII

Muntele Cook a fost cu 10 m mai înalt până în 1991, când 10 milioane de metri cubi de gheaţă şi stâncă s-au prăbuşit.