migraţia-crabilor-din-insula-crăciunului

Migraţia crabilor din insula Crăciunului

În noiembrie, când luna se află în faza potrivită şi se instalează ploile, Insula Crăciunului este gazda unui eveniment uimitor: milioane de crabi ies din nisip şi se îndreaptă spre coastă.

Această insulă se află pe vârful unui vulcan, iar platoul central, acoperit de pădure tropicală, se află la circa 300 m deasupra nivelului mării. Pe aproape toată durata anului, nici nu ai fi ştiut că aceşti crabi există, dar vreo câteva zile ei iau insula în stăpânire, împinşi de nevoia de a ajunge în mare, pentru a se reproduce.

Până la trei ani trăiesc în vizuini ascunse în pădurea tropicală, dar, când vine momentul, nimic nu-i abate de la drumul lor în linie dreaptă spre apă – urcă pe verandele caselor sau chiar înăuntru, traversează străzile şi terorizează (neintenţionat) animalele de companie.

Insula Crăciunului are mai multe specii de crab decât oricare alta, dar una singură este responsabilă de haosul anual – crabul roşu Christmas Island (Geocarcoidea natalis).

Deşi sunt clasificaţi drept crabi de uscat, ei respiră tot prin branhii şi trebuie să stea în umezeală, iar etapa larvară de dezvoltare trebuie să aibă loc în apă.

Insula a fost vizitată pentru prima oară în secolul al XVII-lea, dar a fost colonizată abia în secolul al XIX-lea. Primii locuitori nu menţionează prezenţa acestor crabi şi este posibil ca aceştia să fi fost mâncaţi de şobolanii Maclear (Ratus maclear), care trăiau pe insulă, şi abia apoi, la începutul secolului XX, după exterminarea şobolanilor, să se fi produs această explozie a populaţiei lor.

Spectacolul este cu atât mai remarcabil, cu cât te gândeşti că, pentru crabii micuţi, drumul este ca un urcuş pe munţi.

CE ESTE

Spectacolul a milioane şi milioane de crabi care se îndreaptă în aceeaşi direcţie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Perth.

CÂND SĂ TE DUCI

În noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Bandung, Indonezia, la 550 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Crabii sunt ameninţaţi de furnicile galbene nebune.