marele-deşert-de-nisip

Marele Deşert de Nisip

Pornind de la Uluru, în sud-est, până aproape de Broome, în nord-vest, Marele Deşert de Nisip acoperă o suprafaţă de circa 280 000 km2 în nord-vestul Australiei. Acest pământ ostil a fost traversat pentru prima dată de un european, Peter Warburton, în 1873.

Din avion se vede că aproape toată zona este alcătuită din şiruri după şiruri de dune paralele de nisip roşu ce se întind până la orizont, întrerupte doar din loc în loc de văioage pe unde curg râuri sezoniere. Nici la marginea deşertului nu sunt prea multe aşezări, în afară de câteva comunităţi miniere, deoarece viaţa este imposibilă aici.

Una dintre rutele care străbate deşertul este Canning Stock Route şi porneşte de la Halls Creek cam spre sud, până la Wiluna. În perioada 1906-1920, Alfred Canning a explorat această rută şi a săpat puţuri ca să asigure apă pentru vite.

Chiar şi acum este o rută dificilă pentru un 4×4, care presupune o atentă planificare şi aprovizionare cu combustibil. Către Gibson Range, ruta trece pe lângă Disappointment Lake (Lacul Dezamăgirii), botezat aşa de Frank Hann, cel care l-a descoperit, în buna tradiţie a exploratorilor australieni care îşi botezau descoperirile cu nume care reflectau eforturile depuse, bucuria descoperirii sau comemorarea unui eveniment neplăcut – tradiţie moştenită de la căpitanul Cook, care a botezat locul unde fusese gata să eşueze, în Marea Barieră de Corali, Cape Tribulation (Capul Tribulaţiilor).

Dacă vrei să intri pe teritoriul aborigenilor, va trebui să obţii un permis de la Consiliul Central Teritorial.

CE ESTE

Al doilea deşert ca mărime din Australia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un vehicul 4×4.

CÂND SĂ TE DUCI

Iarna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Newman, la 200 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Înscrie-te într-un circuit, deşertul este periculos dacă nu ştii ce faci.