marea-barieră-de-corali

Marea Barieră de Corali

Marea Barieră de Corali se întinde pe circa 2 000 km din apropiere de Bundaberg, în sud, până la strâmtoarea Torres, care separă Queensland de Papua-Noua Guinee, în nord.

Partea cea mai importantă a recifului se găseşte în zona de şelf din largul coastei şi protejează lagunele, recifele şi insulele care se află între ea şi continent. Sunt peste 2 600 de recife individuale care acoperă o suprafaţă de 350 000 km2. În jur de 400 de specii de coral conferă recifului acele culori şi forme uimitoare, printre care trăiesc 4 000 de specii de moluşte, 1 500 de specii de peşti, 350 de specii de stea de mare, scoici şi alte echinoderme, precum şi nenumărate specii de crab, crevete şi alte crustacee.

Cele mai populare modalităţi de a vedea coralii este prin scufundări sau snorkelling dintr-una din ambarcaţiunile turistice, dar poţi amira adâncurile şi fără să te uzi, din bărci cu fund de sticlă sau din ambarcaţiuni semisubmersibile. Plimbările cu elicopterul îţi oferă o bună perspectivă asupra structurii barierei de corali.

Această minune a naturii este ameninţată de creşterea nivelului apei, de apa care devine prea caldă şi prea acidă pentru supravieţuirea coralilor, de poluare, de pericolul prezentat de plasele de pescuit şi de ancore, de lucrările de foraj pentru extragerea petrolului sau de cicloane.

Pescuitul sportiv în apropierea recifului poate fi responsabil în parte de o problemă ciclică: proliferarea stelei de mare Acanthaster planci, care se hrăneşte cu corali.

CE ESTE

Cea mai mare structură vie din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Din oricare oraş de coastă se fac excursii cu barca.

CÂND SÂ TE DUCI

Din primăvară până în toamnă.

NU RATA

O plimbare într-o barcă cu fund de sticlă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Coralii sunt ascuţiţi!