lanţul-muntos-bungle-bungles

Lanţul muntos Bungle Bungles

Numită de aborigeni Purnululu, situată în parcul naţional cu acelaşi nume, Bungle Bungles este o vastă formaţiune unică de stânci colorate în portocaliu, negru şi alb, cu înălţimi de până la 400 m.

Gresia din care sunt formate aceste stânci are o vechime de circa 350 de milioane de ani, iar în ultimele două milioane de ani stânca a fost ridicată şi apoi modelată de eroziune în aceste domuri spectaculoase în formă de stup.

Din parcarea de la Piccaninny Creek e un drum scurt până la defileul Cathedral, un uriaş amfiteatru natural care face vocea oamenilor să răsune dintr-un capăt în altul. Ca să parcurgi toată lungimea defileului Piccaninny e nevoie să îţi petreci o noapte acolo şi să te caţeri cam greu prin anumite locuri, dar merită efortul, pentru că priveliştea cu faleze, domuri, hăuri şi Black Rock Pool este uimitoare.

În nordul parcului, departe de domuri, sunt două defileuri: Mini Palms şi Echidna Chasm. Dacă mergi pe cărarea din primul defileu, vei ajunge sus, la 150 m, pe o platformă de unde poţi admira palmierii şi valea de dedesubt a cărei verdeaţă contrastează puternic cu stâncile. Echidna Chasm este un defileu îngust, cu pereţi înalţi de stâncă ce strălucesc în lumina soarelui, astfel încât pe fundul lui e aproape întuneric.

Chiar dacă e nevoie de efort pentru a ajunge în acest loc îndepărtat, merită: este un peisaj unic, care îţi va rămâne în memorie.

CE ESTE

Un lanţ muntos unic din vestul Australiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Halls Creek.

CÂND SÂ TE DUCI

Aprilie sau mai, la începutul sezonului secetos şi înainte de vârful sezonului turistic.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Halls Creek, la 190 km.

NU RATA

Defileurile Cathedral şi Echidna Chasm.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai nevoie neapărat de un 4×4 pentru că există o secţiune din parc cu drumuri dificile, urcuşuri abrupte, curbe strânse şi pâraie de traversat.