lacul-te-anau

Lacul Te Anau

Pentru mulţi, lacul Te Anau este poarta de intrare spre Fiorland, în Insula de Sud. Are 65 km lungime şi pe partea de vest sunt trei fiorduri ca nişte braţe. Numele original era Te Ana-au, „peştera cu vârtejuri de apă”, în limba populaţiei maori. Spre est este în general o câmpie domoală, cultivată, dar spre vest sunt numai munţi – Franklyn, Stuart, Murchison şi Kepler.

Peştera după care a fost botezat lacul rămăsese până în 1948 doar o amintire, dar Lawson Burrows, după trei ani de muncă, a reuşit să o redescopere, urmărind indiciile din vechi legende maori. Acum este cunoascută în special pentru coloniile de insecte bioluminescente care trăiesc la adăpostul ei.

Nu poate fi vizitată decât în grup organizat, deoarece ecosistemul este foarte fragil, în afară de insectele luminescente, peşterile de calcar, care şi acum se adâncesc în munte, sunt pline, aşa cum sugerează şi denumirea lor din limba maori, cu vârtejuri de apă şi cascade.

Lacul Te Anau este punctul de plecare pe câteva dintre cele mai îndrăgite trasee de drumeţie: Milford Track, care porneşte din punctul cel mai nordic al lacului şi merge la Milford Sound, şi Kepler Track, un circuit care porneşte şi se încheie în extremitatea sudică a lacului, de-a lungul cursului superior al râului Waiau.

CE ESTE

Un uimitor lac glaciar din Fiorland, insula de Sud.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Invercargill.

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul primăverii până la începutul toamnei.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Te Anau.

NU RATA

Insectele bioluminescente din peşterile lacului Te Anau.

TREBUIE SĂ ŞTII

O parte din Munţii Murchison este sanctuar pentru pasărea takahe, ameninţată cu dispariţia.