lacul-taupo

Lacul Taupo

Pândind ameninţător peste jumătatea nordică a lacului Taupo, se ridică un vulcan uriaş, considerat un supervulcan.

În ultimii 330 000 de ani a erupt de nenumărate ori, deşi nu s-au păstrat multe dovezi ale acestor erupţii, întrucât multe dintre situri au fost distruse de evenimente ulterioare sau se află acum pe fundul lacului Taupo.

Erupţia care se presupune că ar fi creat caldera este numită Oruanui şi a avut loc cu circa 26 500 de ani în urmă, deşi este posibil ca aici să fi fost deja un lac. Cea mai recentă erupţie a avut loc în urmă cu 1 800 de ani şi a împrăştiat cenuşă şi piatră ponce până în Insula de Nord, în anumite locuri are grosimea de 5 m.

Caracterul vulcanic al regiunii se observă şi în numeroasele manifestări termale – izvoare, gheizere, vulcani noroioşi ca, de exemplu, Wairakei, în capătul nordic al lacului.

Totuşi, acest trecut violent a lăsat în urmă un peisaj superb, unde cel mai mare lac cu apă dulce din Noua Zeelandă este înconjurat de munţi plini de tufişuri şi vulcani, ceva mai la distanţă. Apele de cristal ale lacului sunt ideale pentru plimbări cu iahtul sau cu caiacul, iar zona din jur este o destinaţie populară pentru amatorii de plimbare, drumeţie, escaladă, pentru schiat, iarna, şi pentru pasionaţii de animale.

Într-o bună zi, vulcanul ar putea erupe din nou, devastând tot acest peisaj, dar până atunci rămâne un loc special unde poţi medita la puterea naturii.

CE ESTE

Un lac într-o calderă vulcanică, într-un peisaj magnific.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Auckland, 180 km.

CÂND SĂ TE DUCI

De primăvara până toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Taupo, la 5 km.

NU RATA

Craterele Lunii de la Wairakei.