lacul-matheson

Lacul Matheson

Format în plină eră glaciară, acum circa 14 000 de ani, de gheţarul Fox, când se afla mult mai aproape de Marea Tasman, lacul Matheson este unul dintre simbolurile Noii Zeelande, aşa cum reflectă în apele lui nemişcate siluetele munţilor Aoraki/Cook şi Tasman, înconjurat din toate părţile de pădurea tropicală care are grijă ca vântul să nu-i tulbure suprafaţa liniştită.

Datorită faptului că fundul lui are mari depozite de sedimente dizolvate, lăsate acolo de gheţar, apele sunt întunecate, ceea ce îi sporeşte puterea de oglindire.

Plimbarea de 40 minute din satul Fox Glacier până spre lac te poartă printr-o superbă pădure temperată până la un dig construit în aşa fel încât să ai cea mai bună privelişte. Poţi să vezi de acolo şi reflecţia din lac.

Dacă poţi, cel mai bine ar fi să vii aici la răsărit sau la apus.

La ivirea zorilor, când lumina se ridică deasupra munţilor din est, un albastru straniu cuprinde vârfurile acoperite de zăpadă şi valea de dedesubt şi, pe măsură ce reflecţia devine mai clară şi mai luminoasă, ceaţa parcă se luminează. La apus, munţii capătă o nuanţă portocalie, iar soarele este acoperit treptat de umbre tot mai adânci, înainte de a cădea definitiv sub orizont.

CE ESTE

Un lac glaciar în care vei vedea cele mai uimitoare tablouri din viaţa ta.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina, apoi pe jos.

Lacul este la 4 km de satul Fox Glacier, pe Cook Flat Road, iar plimbarea în jurul lacului durează cam 70 de minute.

CÂND SĂ TE DUCI

Din primăvară până în toamnă, pe vreme bună.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Satul Fox Glacier/Weheka, la 5 km.

NU RATA

Răsăritul şi apusul soarelui.