lacul-manapouri

Lacul Manapouri

Cel mai adânc lac glaciar din sudul Insulei de Sud, Manapouri este un adevărat paradis. Înconjurat din trei părţi de munţi înalţi care rămân acoperiţi cu zăpadă aproape tot anul, acest lac superb cu împrejurimile lui este foarte popular printre iubitorii de natură din toată ţara.

Există mai multe trasee de plimbare şi drumeţie care trec pe lângă lac sau prin apropierea lui – cele mai cunoscute sunt Kepler Track, de 67 km, şi Circle Track. Acestea te poartă printr-o zonă de tufăriş şi necesită un oarecare nivel de pregătire fizică. Există şi un traseu de lungă distanţă, care duce până la Dusky Sound, în sud-vest. Iama şi primăvara, secţiunile mai înalte sunt închise din cauza zăpezii.

Lacul a fost martorul începuturilor mişcărilor ecologiste din Noua Zeelandă, când, la începutul anilor 1960, conservaţioniştii s-au luptat şi au reuşit să împiedice proiectul de ridicare a nivelului apei cu 30 m, pentru a mări rezervorul de la hidrocentrala Manapouri, caz în care aproape toate cele treizeci şi trei de insule de pe lac ar fi fost inundate. Hidrocentrala s-a construit, dar nivelul apei a fost păstrat cât mai aproape de fluctuaţiile naturale.

Golfurile, insulele şi plajele de aici sunt superbe şi zona e plină de nenumărate plante şi păsări locale, inclusiv ameninţatul tui, care poate fi văzut adesea pe malurile lacului.

CE ESTE

Cel mai adânc lac glaciar din sudul Insulei de Sud.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la invercargill. Poţi să vii şi cu vaporul de la Pearl Harbour, aflat la capătul de sud al lacului.

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul primăverii la începutul toamnei

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Manipouri.