lacul-eyre

Lacul Eyre

Numit după Edward Eyre, primul european care l-a văzut în 1840, lacul este cel mai mare din Australia, câteodată. Albia lui se află la circa 20 m sub nivelul mării şi se află pe fundul unui bazin de acumulare care se întinde pe teritoriile statelor Queensland, Teritoriile de Nord, Australia de Sud şi vestul New South Wales, dar numai o mică cantitate din precipitaţiile de aici ajung în lac.

Când e secată, albia bazinului este acoperită de un strat gros de sare, deoarece apa din lac se pierde numai prin evaporare, aşa că mineralele aduse de ea se depozitează aici. Dar când în imediata vecinătate sunt precipitaţii abundente, lacul prinde brusc viaţă: mici creaturi care s-au adaptat la secetele care durează ani apar de nicăieri şi mii de păsări vin aici să se hrănească, să se îmbăieze şi să cuibărească. Stoluri de pelicani, cioc-întors, cormorani, pescăruşi, rândunele de mare se adună cu sutele.

Şi pământul din jurul lacului revine la viaţă, plantele înfloresc, seminţele care au dormit ani de zile încolţesc acum, grăbite toate să-şi completeze ciclul de viaţă înainte ca pământul să se usuce din nou.

CE ESTE

Un lac sărat interior din sudul Australiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Port Augusta.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Maree, la 50 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Când plouă, văile şi defileurile se inundă rapid.