insulele-whitsunday

Insulele Whitsunday

Între Queensland şi reciful extern al Marii Bariere de Corali, Whitsunday este un grup de 74 de insule – vârfuri de munţi scufundaţi, acoperiţi de păduri – înconjurate de recife spectaculoase de corali, ape limpezi şi plaje de nisip alb. Au fost descoperite de căpitanul Cook, pe la 1770, în temerara lui încercare de a găsi o ieşire din recife fără să-şi avarieze corabia.

Majoritatea insulelor fac parte dintr-un parc naţional, deşi există câteva particulare şi nelocuite, departe de cele patru insule dezvoltate, aşa că încă sunt aproape neatinse. Pe câteva există locuri de campare.

Recifele de la Whitsunday sunt spectaculoase ele însele, dar insulele reprezintă şi locul ideal de popas în drum spre Marea Barieră de Corali.

Pentru cei care nu ţin să navigheze singuri, există o ameţitoare varietate de excursii, cu barca, cu catamaranul, cu nave de croazieră, spre insule şi recife sau către locurile unde poţi face scufundări şi snorkelling, să vezi corali şi peşti. Există multe agenţii care oferă plimbări cu bărci cu fund de sticlă sau cu semisubmersibile.

Poţi şi să închiriezi iahturi, ca să explorezi ce zone vrei tu, deşi apele din jurul recifului pot pune probleme celor lipsiţi de experienţă.

Dar insulele merită să fie vizitate nu doar pentru viaţa marină: pe multe dintre ele sunt trasee către vârfuri, prin frumoasa pădure c tropicală plină de triluri de păsări, şi există atâtea plaje, încât nu e greu să găseşti un loc liniştit ca să admiri în voie frumuseţile din jur.

CE SUNT

Un grup de 74 de insule tropicale.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Proserpine; cu o ambarcaţiune de la Shutehaven sau Airlie Beach, sau cu feribotul din Brisbane până la Shutehaven; cu avionul până pe insula Hamilton.

CÂND SĂ TE DUCI

De primăvara până toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Proserpine.

NU RATA

Plaja Whitehaven.

TREBUIE SĂ ŞTII

În toiul sezonului este aglomerat.