insula-mayor-tuhua

Insula Mayor/Tuhua

Parte superioară a vulcanului-scut adormit din golful Plenty, insula Mayor acoperă o suprafaţă de 13 km2, din care cea mai mare parte este un crater format în ultima fază a erupţiei care a avut loc cu circa 7 000 de ani în urmă.

Două mici lacuri de crater se află aici. Numele maori al insulei înseamnă obsidian, sticla vulcanică neagră pe care ei o preţuiau foarte mult pentru că făceau din ea obiecte tăietoare, vârfuri de săgeţi etc. Golful Plenty (Golful Abundenţei) îşi merită şi acum numele, iar apele din apropierea lui sunt o adevărată Mecca pentru pescarii sportivi, deşi cele din jurul insulei sunt protejate, la fel ca şi insula.

Vechiul cartier general al pescarilor este golful Sou’East, pe o plajă frumoasă, iar apele limpezi de aici au o mare diversitate de peşti care au făcut din insulă o destinaţie populară pentru scufundători.

Pe insulă există mai multe trasee, aşa că vizitatorii pot explora vegetaţia locală şi pot admira păsări. Întrucât e o zonă protejată, cel mai bine este să faci o excursie organizată de o agenţie de turism.

Ultima erupţie a făcut o breşă în peretele de nord al vulcanului, aproape de nivelul mării, şi, dacă nivelul mării continuă să crească, aşa cum este de prevăzut, mijlocul acestei insule frumoase va fi inundat.

CE ESTE

O insulă vulcanică din golful Plenty, în insula de Nord.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca, de la Whangamata sau Tauranga.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Whangamata, la 36 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula este un refugiu pentru animale sălbatice – pentru a ateriza aici este nevoie de autorizaţie.