insula-lord-howe

Insula Lord Howe

Lungă de numai 11 km şi lată de cel mult 2 km, insula Lord Howe este rămăşiţa unui vulcan subacvatic care a luat naştere cu circa şapte milioane de ani în urmă, dar care s-a erodat în mare parte, rămânând din el doar două vârfuri, de 875 m şi 777 m, ale munţilor Gower şi, respectiv, Ligbird, în sud, o depresiune centrală, câteva dealuri în sud, precum şi câteva insule în apropiere: ale Amiralităţii, Mutton Bird şi Ball’s Pyramid.

Cea mai mare parte a insulei este acoperită de o pădure de palmieri şi o pădure subtropicală cu arbori banyan şi palmieri Kentia, dar sunt şi câmpii, aici şi pe insulele mai mici.

Faptul că insula a fost izolată până în 1878 a dus la dezvoltarea unor specii de plante care nu se mai găsesc nicăieri în lume. Insulele sunt înconjurate de splendide recife în care se găsesc peste 80 de specii de coral. Laguna care se află între insula Lord Howre şi recif are apă albastră protejată de valurile oceanului ce se opresc în recif.

Insula este – sau a fost până când au fost introduse aici vite, oi, capre, porci, şoareci şi şobolani – un refugiu în care păsările marine puteau să cuibărească; acum există câteva proiecte de creştere a numărului de păsări din anumite specii. Printre cele mai cunoscute păsări sunt cele din familia Phaethontidae şi Sula dactylata (cormoran de mare). Este un loc superb, izolat şi liniştit, unde turiştii pot scăpa de orice grijă.

CE ESTE

Un grup mic de insule în largul coastelor statului New South Wales.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Sydney sau Brisbane.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Newcastle, la 600 km.

NU RATA

O scufundare în reciful de corali.