golful-rechinilor

Golful Rechinilor (Shark Bay)

Shark Bay (Golful Rechinilor) are ceva unic. Este unul dintre cele doar două sau trei locuri în care trăiesc şi pot fl văzuţi cu uşurinţă descendenţii simplu de recunoscut ai unora dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, fosile acvatice vii – stromatolitele.

Chiar în apele extrem de sărate din Rezervaţia Marină Naturală Hamelin Pool se află un grup de coloane ciudate, ridicături şi movile înalte de circa 5 cm între liniile de flux şi reflux. Fără strămoşii lor, care au trăit acum vreo 3 500 de milioane de ani, viaţa pe Pământ, aşa cum o ştim noi, nu ar fi existat. Aceste umflături ca nişte perne sunt alcătuite din bacterii de fotosinteză, care absorb dioxid de carbon şi eliberează oxigen.

Fără ele, atmosfera ar fi irespirabilă, iar stratul de ozon care ne protejează de radiaţiile solare nu ar exista.

Alţi locuitori ai golfului sunt delfinii care stau în apropiere de Monkey Mia şi peste 10 000 de dugongi care pasc ierburi acvatice. Este cea mai mare şi mai stabilă colonie de dugongi, animale frumoase şi blânde: în alte părţi ale lumii, ei sunt ameninţaţi permanent din cauza activităţilor umane care le răpesc habitatul şi riscă să fie loviţi de ambarcaţiuni.

Aici, unde sunt în siguranţă, uriaşele mamifere despre care se presupune că au fost sursa de inspiraţie pentru sirena mitologică ar putea să se apropie de o barcă, dacă sunt curioase, dar, de cele mai multe ori, preferă să-şi vadă de treaba lor.

Să-ţi petreci câteva minute în lumea acestor animale este un privilegiu cu care nu mulţi se pot lăuda.

CE ESTE

Un golf retras în nord-vestul Australiei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Perth la Denham şi apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau toamna.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Denham, la 50 km.

NU RATA

O plimbare cu barca, pentru a vedea dugongii.