golful-jervis-dragon-de-mare

Golful Jervis

La circa 150 km sud de Sydney se află unul dintre locurile cele mai neatinse din estul Australiei. Este un port natural aproape închis, de 16 x 10 km, achiziţionat de guvernul din Canberra de la guvernul statului New South Wales, iar o mare parte din zonă a fost retrocedată în 1998 aborigenilor şi acum este denumită oficial Parcul Naţional şi Grădina Botanică Booderee, care înseamnă „abundent în peşte”, sau „golful abundenţei” în limba dhurga.

Aproape tot golful este străjuit de plaje cu nisip alb, înconjurate de arbuşti bogaţi şi verzi. Fundul golfului este căptuşit cu ierburi marine care creează un paradis pentru peştii pe care îi vânează vulturul de mare cu coadă albă, gardianul aşezării aborigene Wreck Bay şi simbol al parcului naţional. Cu noroc, puteţi vedea şi dragonul de mare Phyliopteryx taeniolatus (deasupra).

Golful adăposteşte pe tot parcursul anului o mulţime de delfini cu bot gros care pot veni chiar lângă barca ta, dacă au chef, dar şi meduze uriaşe care pot fi uneori văzute plutind în apele uimitor de limpezi. Mai sunt şi colonii de foci cu blană neozeelandeze şi australiene.

Iarna, pe la marginile promontoriilor şi în zonele de coastă poţi vedea balene cu cocoaşă care migrează, balene pitice minke, falsa balenă ucigaşă şi balena sudică.

Regiunea din jurul golfului are frumoase locuri foarte populare, precum Hole in the Wall sau Green Patch Beach, dar există şi cărări care duc şi prin tufărişuri încântătoare.

CE ESTE

Un golf idilic cu plaje de nisip alb.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Sydney.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nowra, la 40 km.

NU RATA

O excursie de observare a balenelor sau a delfinilor.