gheţarul-fox

Gheţarul Fox

Numit şi Te Moeka o Tuawe, gheţarul Fox este extrem de neobişnuit: se termină într-o pădure tropicală şi, spre deosebire de majoritatea gheţarilor din lume, chiar avansează cu o medie de circa 1 m pe zi.

Alimentat de patru gheţari înalţi din Alpii Sudici, gheţarul Fox se întinde de la altitudinea de 2 600 m, în jos, până la 300 m deasupra nivelului mării, pe o lungime de 13 km. Dacă pentru gheţarii din Alpii europeni căderile de zăpadă din timpul iernii s-au micşorat, zona de alimentare (neve) a gheţarului Fox (ca şi a gheţarului Franz Josef, din nord) primeşte la ora actuală până la 30 m de zăpadă pe an, pentru că puternicele vânturi care aduc aer umed dinspre Pacific îl împing spre versanţii înalţi ai Alpilor Sudici, unde vaporii se răcesc brusc şi cad sub formă de ploaie şi zăpadă în mari cantităţi.

Aceste precipitaţii se compactează în gheaţă albastră care alunecă sub propria greutate spre văile gheţarului. Stratul de apă de dedesubt şi topirea rapidă pe cursul inferior îi permit gheţarului să alunece de zece ori mai repede decât alţii. Văile prin care gheţarul îşi face loc sunt înguste, forţând gheaţa să se strecoare spărgându-se -astfel apar crevase masive, vârfuri şi rupturi de gheaţă.

Punctul de observare de la baza gheţarului îţi oferă imagini spectaculoase, dar există şi plimbări organizate pe porţiunile mai stabile ale gheţarului.

CE ESTE

Un gheţar de 13 km în vestul insulei de Sud, Noua Zeelandă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Greymouth.

CÂND SĂ TE DUCI

Din primăvară până în toamnă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Satul Fox Glacier/Weheka, la 5 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Căderile de gheaţă sunt frecvente, iar barierele de la poalele gheţarului sunt plasate acolo pentru siguranţa turiştilor. Dacă vrei să urci pe gheţar, înscrie-te într-o excursie cu ghid.